Komentaminen, lähtöongelmat

Tälle palstalle voit laittaa kysymyksiä Agilitystä.

Valvoja: Peetsa

Komentaminen, lähtöongelmat

ViestiKirjoittaja Jyrsis » 06 Helmi 2012, 14:31

Ollaan Peetsan ansiosta päästy harrastamaan koiran kanssa agia, ensinnä kiitos siitä Peetsalle :) Olen saanut paljon palautetta, että omistan erittäin lupaavan kisakoiran (jos vain itse pääsisin samalle tasolle) Koira on syttynyt lajiin ihan älyttömällä raivolla, se suorastaan imee vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Treenattu ollaan puolisentoista vuotta. Nyt onkin ongelmana lähtö, koiran on erittäin vaikea keskittyä olemaan paikallaan siihen saakka kunnes annan luvan lähteä. Toimin tavallisesti niin, että pyydän koiran sivulle ja maahan (odottaa parhaiten maaten), kävelen lähtöasemiin ja annan koiralle luvan lähteä. Välillä kaikki menee kuten pitääkin mutta toisinaan, eli useimmiten, koira nousee ja alkaa haukkua, joskus myös varastaa. Varastamisesta olen palauttanut välittömästi takaisin lähtöön. Olen kokeillut poistumista radalta, palataan aina seuraavan treenaajan jälkeen yrittämään uudestaan, mutta tuntuu että koiralla vaan kierrokset nousee. Purkittanutkin olen kun ei kielto tehoa. Mutta mitä tässä kannattaisin tehdä, alkaa itsellä keinot loppua?

Entä kun koira alkaa kesken radan komentaa, esimerkiksi kepeillä tai hankalassa kohdassa? Olen tulkannut että tuo haukkuminen on lähinnä komentamista kun oma ohjaukseni on puutteellista tai tiellä tai joissakin kohdissa koira turhautuu liian helppoon (=vauhdittomaan tehtävään kuten pujotteluun)? Koira on rodultaan vahtikoira ja sille tuo haukkuminen näyttää olevan se keino jolla ilmaista itseään varsin monessa tilanteessa!
Jyrsis
 
Viestit: 13
Liittynyt: 18 Huhti 2010, 11:56

Re: Komentaminen, lähtöongelmat

ViestiKirjoittaja LIKKA » 06 Helmi 2012, 16:11

Kiinnitä huomiota että vapautuskäskyssä ilmenee ensin ohjaajan ääni ja sitten vasta liike.
Tee harjoituksia lelulla jossa opetat koiran pysymään paikallaan vaikka hetsaat sitä lelulla. Jos tämä ei onnistu, kontaktit eivät tule onnistumaan kisavireessä.
Oletko palkannut koiran taaksepäin(esim. lelu tai ruoka koiran takana2m. päässä), jolloin edessä oleva este kilpailee arvokkuudella koiran takana olevan palkan kanssa, koira ei tiedä etukäteen minne se saa luvan, joten sen kannattaa pysyä paikallaan. Avustaja voi poistaa palkkionmahdollisuuden jos koira varastaa.
Jos paikallaanolo ei ole varma silloin kun koiran vire on alhaalla, mutta välimatka pitkä ohjaajaan, tähän täytyy tehdä suoritusvarmuuttaa ihan palkkaamalla.
Kun palkkaat koiran namilla, voit juosta tuomaan palkan jolloin koiran vire ei laske, päinvastoin vire kohoaa kun koira odottaa sinun juoksevan sen luokse, palkkaamaan. Huomioi että palkan tullessa suuhun koiran asento ei muutu yhtään.

Jotta vältät turhan koiran komentamisen suunnittele harjoitus siten että tiedät koko ajan mitä sinun täytyy tehdä. Jos et, ja et tiedä mitä tekisit, keksi joku toinen tehtävä jonka koira osaa, tekee mielellään ja palkkaat sen. Koirasi ei olisi hyvä huomata että olet "käsi".

Helpoin korjata tuon laatuinen ongelma menemällä yksityistunnille jossa saat koiran ilmeen mukaiset ohjeet.

Jos koira ei kunnioita ja käyttäytyy sinua kohtaan törkeästi, siitä annetaan sen mukainen palaute. Heti palautteen jälkeen täytyy myös pystyä vastaamaan tehtävän annoilla koiran haasteisiin.
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki

Re: Komentaminen, lähtöongelmat

ViestiKirjoittaja Jyrsis » 06 Helmi 2012, 16:21

Hyviä neuvoja! En ole palkannut taakse, otankin sen sen seuraavaksi työn alle, voisi hyvinkin toimia. Lähtökäsky tulee meillä aina ennen liikettä ja ongelmat onkin pienentyneet tuon tajuamisen jälkeen. Kotona ollaan tehty tuota odottamisen harjoittelua lelulla, koiran käsketään odottaa ja heitetään lelu, saa mennä sen luokse vasta käskystä.
LIKKA kirjoitti:Jos koira ei kunnioita ja käyttäytyy sinua kohtaan törkeästi, siitä annetaan sen mukainen palaute. Heti palautteen jälkeen täytyy myös pystyä vastaamaan tehtävän annoilla koiran haasteisiin.

Mitä tuo palaute tarkalleen ottaen on? Purkki, poistuminen?
Jyrsis
 
Viestit: 13
Liittynyt: 18 Huhti 2010, 11:56

Re: Komentaminen, lähtöongelmat

ViestiKirjoittaja LIKKA » 07 Helmi 2012, 07:38

Mitä tuo palaute tarkalleen ottaen on? Purkki, poistuminen?
Kunnon ärähdys/kielto jonka täytyisi toimia ilman purkkia, sinun ollen rauhallinen ja vakava. Jos ei, niin sitten kannattaa suhdetta työstää, jonka jälkeen kertaluontoisesti voit purkittaa kun kiellät hyppimästä silmille, mutta mielestäni ei enempää. Mielelläni en purkitusta haukkumisongelmaan suosittele, jos se johtuu siitä että ohjaaja ei ole ajantasalla. Sujuvat toiminnot ovat taas lääke siihen. Poistuminen harvoin toimii, jo pekästään matkan varrella poistamisen aikana voi tapahtua koiran kannalta vielä mukavempaa kuin sinun komentaminen. Jos se todella toimii ja tulos on nähtävissä niin kokeile pois. Omat kokemukseni ovat kuitenkin niin että kova koira ei poistamalla kunnioitusta sinulle suo. Saattaa jopa turhautua lisää, riippuu tietenkin suhteesta.

Minkä rotuinen koirasi on? Haukkuminen on sikäli harmitonta, että joskus kannattaa olla provosoitumatta siitä, hengittää ja keskittyä. Kun koira saa sujuvaa työtä niin läpi menee kiinni tai haukun sävy voi muuttua positiiviseksi, jolloin haukkumiseen kannattaa kiinnittää vielä vähemmän huomiota.

Viime kädessä jos koira on luonut varastamisesta ketjun jonka purkaminen on vaikeaa, voi purkki taitavasti käytettynä katkaista kierteen tähän tietysti paikallaanolon opetus loogisesti. Useimmiten kuitenkin syy varastamiselle on vääränlainen opettaminen jolloin purkittaminen on epäreilua koiralle.
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki

Re: Komentaminen, lähtöongelmat

ViestiKirjoittaja Jyrsis » 07 Helmi 2012, 10:05

Kokeilin eilen treeneissä käyttää vähän kovempaa volaa omassa ohjaamisessa ja käskyttämisessä, tuntui toimivan tuon luupään kanssa. Lähtöongelmissakin ollaan yllättäen näköjään edetty, parin viikon tauko ohjatuissa treeneissä näköjään teki terää. Kerran pari kun keskittyin tuijottelemaan toisille kentille karjaisin reippaasti, että täällä ollaan. Pitäis vaan uskaltaa käyttää ääntä enemmän, muut ohjaajat on koirineen aika hiljaisia, meillä taas koko halli kaikuu kun ollaan radalla :shock: Ollaan tehty kontaktia ja keppejä tässä välissä itsenäisesti.

Koira on mittelspitz uros. Kiinnitän luultavasti tuohon haukkuun liiaksi huomiota ja provosoidun siitä helposti, koska kotona pyritään pitämään nollatoleranssia sen suhteen, kerrostalossa kun asutaan. Suhteessa voisi olla parantamista, sitä en kiellä.
Jyrsis
 
Viestit: 13
Liittynyt: 18 Huhti 2010, 11:56

Re: Komentaminen, lähtöongelmat

ViestiKirjoittaja LIKKA » 10 Helmi 2012, 14:57

Hyvä, kyllä se siitä.:)
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki


Paluu Agility

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron