Varastaminen

Tälle palstalle voit laittaa kysymyksiä Agilitystä.

Valvoja: Peetsa

Varastaminen

ViestiKirjoittaja Paula » 01 Marras 2005, 13:12

Minulla on 3,5 vuotias terrieriuros joka kuumenee hyvin nopeasti agilityssa. Muuten tosi kiva juttu mutta kun se tuntuu menevän samantien jopa hieman ylikuumenemiseksi..

Suurin ongelma on lähdössä varastaminen. Koira ei pysy sekuntiakaan paikallaan vaan lähtee ekan esteen yli apinan raivolla, jolloin lähtötilanne ja samalla ekat esteet menevät lähinnä koheltamiseksi. Muuten koen että koira seuraa minun liikkeitäni hyvin, irtoaa helposti yms. Loppuradalla se onkin minä joka mokaan.. :oops: Mutta tuo radan alku ja lähtötilanne..!

Paikallaan olo muissa tilanteissa on saatu jo suht toimivaksi mutta heti kun este on edessä, niin kontrolli häviää.

Itseasiassa koira kuumenee koko treenipaikasta (erityisesti sisähalli..) niin paljon että perustottikset, jotka pitäisi rauhoittaa koiraa, ei auta. Eikä myöskään rauhallinen ulkoilu ennen omaa suoritusta. Myös namin syöttämistä on kokeiltu.

Nyt hyvät ohjeet/neuvot olisivat tarpeen! Vai kannattaisiko mennä suoraan Peetsan oppiin? Ollaan joskus oltu Peetsan kurssilla ja alkeetkin Peetsan oppien mukaan. Peetsan avulla muuten rauhallisesta koirasta saatiin intoa puhkuva agilitykoira. Ongelman takia ei sitten treenatakaan talven aikana agilitya, mullahan menee hermot.
Paula
 

ViestiKirjoittaja Gorppu » 01 Marras 2005, 15:02

Kun koira varastaa, ei lähdetäkään suorittamaan rataa, vaan koira takas kiinni ja muiden vuoro. Mä oon tehnyt näin ja tehosi aika hyvin.
Toinen on, että tekee välillä vaikka pelkkää tottista (hyvällä palkalla!) siellä esteiden välissä, jättää välillä paikallamakuuseen / -istumiseen esteiden taakse ja jatkaakin taas vaikka seuraamista. Eli koira ei tiedäkään, mitä seuraavaksi tulee, kun esteen taakse jättäminen ei aina automaattisesti tarkoita, että kohta lähdetään sitä hyppimään.
Gorppu
 
Viestit: 502
Liittynyt: 14 Loka 2005, 21:32
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja take66 » 02 Marras 2005, 10:44

Hyvä konsti on myös harjoitella pelkästään lähtöä, eli kun koira asetetaan "lähtöviivalle" ja menet itse vaikka sen ensimmäisen esteen taakse ja kutsut koiraa ja kun se on totellut niin kuin on tarkoitus palkitset. Jos tämä mahdotonta, jätä koira lähtöviivalle ja astu muutama askel eteenpäin jos koira pysyy paikallaan palkka ja sitten paikallaan oloa pikkuhiljaa pidennetään. Tee tätä aina muutama kerta ennen kuin lähdet radalle, älä siis päästä koiraa suorittamaan rataa ennen kuin se on odottanut sinun antamaa lähtökäskyä. Ja kun koira alkaa muutaman kerran jälkeen totelemaan niin muuta systeemia niin, että se saakin lähteä heti käskystä ja suorittaa koko radan ja toiselle kerralla pitää tehdä kolme lähtösessioita jne..
Toivottavasti saat tästä jotakin irti :roll:
take66
 

ViestiKirjoittaja Paula » 02 Marras 2005, 12:58

Hyviä neuvoja, kiitos vaan. Tuo neuvo että jos varastaa niin koira kiinni ja muiden vuoro, on käynyt mielessä. Sen kokeilu on jäänyt ehkä siksi että kun olen treeneihin ajannut sen matkan mitä teen, en viitsisi siihen jättää..

Tottista esteiden välillä voisin kokeilla. En siis treenaisi agilitya ollenkaan.

Pelkästään lähtöjä on ollut vaikea treenata koska koira tosiaan heti irti päästyään paahtaa apinan raivolla radalle :evil: . Sekunnin se on ehkä pysynyt paikoillaan jos olen suuttunut sille. Tosin lähdöissä olenkin pyrkinyt palkkaamaan mahdollisimman paljon jos vaan paikoillaan on.

Erityisesti sisähallit tuntuvat lisäävän stressiä koiralle, silloin se kuumenee jo hallin pihassa eikä kuuntele sen jälkeen mitään ennenkuin pidemmällä radan suorituksen aikana.

Myös virheiden tahkoaminen saa koiran turhautumaan jolloin se ei jaksa yhtään mitään. Siksipä esim pelkästään lähtöjen treenaamisessa on tietty aikaraja..
Paula
 

ViestiKirjoittaja LIKKA » 02 Marras 2005, 15:47

Kärsin tuosta ja kävin Peetsalla opissa. Kyllä kannatti! Peetsan pihaan jäi varastamiset :lol:

Jos koira on kuuma, niin ainut mikä sen pitää paikallaan on HYVÄ PALKKA ja kuri(=ei anneta koiran ennakoida YHTÄÄN). Koira paikoilleen esteen taakse-->palkkaus kädestä namilla tai lelulla taaksepäin eli poispäin esteestä. Tätä paljon, välillä lähdetään suorittamaan rataa ja välillä ei tarvitse.
Hyppykäskyn tulee olla koiralle selvä ja siihen kannattaa liittää selvä käsimerkki.Pelkällä käden heilautuksella koira ei saa lähteä. Välimatkaa voi pidentää edistymisen mukaan, mutta jos harjoitus onnistuu ja pienikin ennakoiminen huomioidaan, koira oppii olemaan varastamatta n. 2 treenikerran aikana!
Sitten oleellinen asia käytettäessä namia, on se, että kättä ei työnnellä taskuun koiran ollessa lähdössä. Nami tulee olla piilossa valmiina, jotta koira ei tiedä onko palkka siellä vai ei. Käsi siis kämmen auki ja nami peukun alle.
Oma liikunta kannattaa pitää rentona ja siihen voi lisätä kiemuroita tai jopa harhautusliikkeitä(jolloin koira ei tietenkään saa liikahtaakaan).

Tuota kannattaa harjoitella kaverin kanssa joka katsoo vierestä virheet joita ei itse tajuakaan.

Jos ei tuota näillä tulosta niin kannattaa todellakin käydä Peetsalla opettelemassa kädestä pitäen. Halvemmaksi se tulee kuin kärsiä kisoissa varastamisesta. Onnea! :D

P.S. ota treeneissä oma hyppy sivuun jolla voit harjoitella, nimenomaan agihyppy. Tuohon käy kyllä mikä tahansa muukin este.
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki

ViestiKirjoittaja Gorppu » 02 Marras 2005, 15:50

No en minäkään ole koko harjoituksia lopettanut, vaan ottanut koiran kiinni, päästänyt jonkun toisen menemään välissä ja sitten on yritetty uudelleen. Kysy muilta treeneissä olevilta, josko tämä heille sopisi!

Jos tilaa on, voisit myös ottaa vaikka vaan yhden tai kaksi aitaa johonkin sivummalle ja odotusajalla harjoitella koiran jättämistä sinne esteiden taakse (eli pelkkää lähtöä) . Itsekin olen myös tätä tehnyt.
Viimeksi muokannut Gorppu päivämäärä 02 Marras 2005, 21:27, muokattu yhteensä 1 kerran
Gorppu
 
Viestit: 502
Liittynyt: 14 Loka 2005, 21:32
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja LIKKA » 02 Marras 2005, 18:01

Suosittelen sinulle Paula joko taaksepäin palkkaamista tai namiopetusta.
Kuumalla terrierillä tuskin menee jakeluun että kun varastaa, ei pääsekään radalle. Toimii ehkä hieman ajattelevammalla ja pehmeämmällä koiralla.
Tuo tokoilu esteiden seassa niin että koira on vapaana eikä hypi esteitä on myös malttia kasvattavaa.
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki

ViestiKirjoittaja ViviK » 07 Marras 2005, 11:10

Täällä ollaan painiskeltu saman ongelman kanssa ja viime talvena oli tilanne se, että koira sinkaisi suurin piirtein heti radalle kun sen vei esteen taakse! Nyt ollaan päästy tosi paljon eteenpäin tuon todella kuuman terrieripoitsun kanssa radalle varastamisongelman kanssa.

Nuo muiden antamat vinkit ja ohjeet on oikein hyviä!

Muutama oma huomio:

- Onko koirasi ahne? Jos on, seurauta koira namilla lähtöesteelle. Älä anna riuhtoa, repiä, vetää hihnassa lähtöön. Tämä nostaa kierroksia entisestään.

- Onko koirallasi joku bravuuri liike minkä se osaa hyvin? Jätä koira tähän asentoon lähtöön. Ei sen tarvi olla välttämättä istuminen, yhtä hyvin voi seisoa tai maata.

- Älä IKINÄ palkkaa koiraa siitä että se varastaa. Eli jos jätät koiran lähtöön ja koira liikahtaa ennen lupaa ja palaat koiran viereen, älä palkkaa vaan uusi käsky aina ennen palkkaa. Koira oppii että jos se liikahtaa, sinä tulet antamaan sille palkkaa eli tavallaan opetat sitä vain lisää varastamaan.

- Oma liikunta pitää olla reipasta ja luottavaista, eli ei kannata hiippailla koiran luota pois.

- Vältä myös kovin äkkinäisiä liikkeitä, eli kun annat koiralle lähtökäskyn, anna sen rauhassa suorittaa eka este ennen kuin itse lähdet juoksemaan (ettei koira ala kilpailla sun kanssa lähtötilanteessa).

- Jos koira on valmiiksi kovin kierroksilla, älä vaadi siltä silloin kovin paljoa vielä. Se ei pysty keskittymään ja monesti terrierillä tuo odotuttaminen on kuin laittaisi kierroksia pankkiin, joten kun koira pääsee radalle niin se on niin täynnä energiaa että meinaa ratketa liitoksistaan eikä aivoissa ole enää tilaa muulle toiminnalle ;) Eli ehkä tuossa opetteluvaiheessa tekisin ihan pieniä radanpätkiä .


No nämä oli vain minun käytännön- ja kantapään kautta tulleita huomioita.
ViviK
 

ViestiKirjoittaja Kerry » 20 Joulu 2005, 15:42

Haluaisin vielä lisätä,

että joka kerta kun koira pääsee radalle varastamalla, on ainakin omien kokemusteni mukaan loppuratakin yhtä kohellusta. Tämä johtuu tietysti siitä että koira ei ole alun alkaenkaan ollut hanskassa, joten myös loppurata menee sinnepäin koiran kuunnellessa vain puolella korvalla. Siksikään koiran ei siis kannata antaa varastaa.

Omille koulutettavilleni, joilla on ollut varastamisongelmaa, olemme tehneet myös niin että olen pitänyt koirasta kiinni ja irrottanut kun ohjaaja antaa "lähtöluvan". Tämä ei tietenkään opeta koiraa pysymään paikallaan, mutta estää varastamisen ja mahdollistaa harjoittelun järkevällä tavalla.
Kerry
 

Varastaminen

ViestiKirjoittaja Robin » 31 Touko 2007, 12:42

Hei,

Täällä painitaan saman ongelman kanssa. Eli rata menee reisille varastamisen myötä. Meillä on ongelma myös että lähdössä ei kiinnosta enää lelut eikä namit, vaikka koiralla suuri taisteluhalu onkin. Kun lähestytään lähtöä niin koira jo pomppii radalle päin hyvin innoissaan, sen hallinta siinä vaiheessa on hermoja koittelevaa.
Ollaan myös tehty sitä että seuraava koira tulee, jos oma varastaa, mutta hyvin se nollaa itsensä odottaessa :roll:
Eli mistä löytäisin sitä motivaatiota odotukseen, tokon paikallaolo on ihan eri juttu. Myös muutamaa estettä millä harjoitellaan lähtöä odottaessa omaa vuoroa on ihan eri juttu, ei koira siinä varasta :shock:
Robin
 
Viestit: 4
Liittynyt: 27 Marras 2006, 09:34

Re: Varastaminen

ViestiKirjoittaja KM » 31 Touko 2007, 16:47

Paula kirjoitti: Peetsan avulla muuten rauhallisesta koirasta saatiin intoa puhkuva agilitykoira.


Vaikka meneekin nyt aivan ohi itse aiheen, niin haluaisitkos kertoa millä "nikseillä" saitte rauhalliselle koiralle sen apinan raivon radalle? : )
KM
 

Re:

ViestiKirjoittaja Tuuli » 28 Loka 2012, 16:20

Likka, miten tuo takapalkkaus tapahtuu? Annetaanko palkka taakse samalla, kun koira istuuu paikoillaan vai vapautetaanko koira taakse palkalle?
Seuraavissa treeneissä aletaan harjoitella tätä. :)
Tuuli
 
Viestit: 13
Liittynyt: 21 Tammi 2012, 22:55

Re: Varastaminen

ViestiKirjoittaja LIKKA » 28 Loka 2012, 19:12

vapautetaanko koira taakse palkalle?
Näin juuri.

Takapalkkana voi toimia takana oleva namikuppi(suljettu), lelu, arvokas agilityeste tms. Ihan sama mikä, kunhan koiralla on sekä edessä että takana yhtä arvokasta, jolloin koiran kannattaa malttaa kuunnella ohjaaja, miltä suunnalta sen kivan saa. Lähtöjä kannattaa harjoitella myös radan keskellä, uleensä lähdössä koiralle on hyvin selvää minne suuntaan kannattaa sännätä. eli pakkaa sekaisin.

Yhtäläisiä asioita joita tapaa varastavilla koirakoilla:
Jos koira palkataan kädestä namilla väärin= esim. juuri kun se on saamassa namin, koiran pylly nousee syömisen ajaksi, vahvistuu maasta nouseminen. Mikäli koira nostaa pyllyn ja asento joudutaan korjaamaan, siitä ei tule palkata, jotta koira ei ketjuta että kannattaa nousta jotta ohjaaja korjaa asennon ja siitä saa palkkaa.
Samalla tavalla varastamiseen liittyy se että koiralla ja ohjaajalla ei ole vapautuskäsky yhtäläinen. >Video paljastaa koiran näkemyksen vapautusvihjeestä.

Kuumalla koiralla harjoiteluvaiheessa voi olla tarpeen antaa päästää suurimmat höyryt ulos ja sen jälkeen aloitetaan nipottaminen. Taistelunhaluisilla kuumakalleilla kun katoaa ajattelukyky liian suurissa vaatimuksissa.
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki

Re: Varastaminen

ViestiKirjoittaja EmmiR » 31 Loka 2012, 20:32

Ja tarkkana että ohjaajan liike ja vapautuskäsky eivät tule samaan aikaan. hyvin usein ohjaaja nostaa käden ja nytkähtää liikkeelle samalla hetkellä kun vapauttaa suullisesti. koira katsoo nytkähdystö eikä kuuntele käskyä. ohjaajan tulee voida jättää koira lähtöön, nytkyä, heilutella käsiään, seisoa ohjaus päällä ja vetää henkeä ja tehdä vaikka kuperkeikkoja heittäen palloa ja koira odottaa suullista lupaa.
EmmiR
 
Viestit: 115
Liittynyt: 30 Kesä 2008, 15:32
Paikkakunta: Järvenpää


Paluu Agility

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron