Maksa-arvot koholla

Tänne kaikki kysymykset ja jutut missä ei käsitellä jotain tiettyä ongelmaa.
Mä en kestä tätä rakkia,naapurit vihaa mun koiraa,lenkillä tuli ääliö omistaja vastaan,miten koulutan mieheni ja sukulaiset ym....
Onko koirani sairas,koirani söi sukan,sessun vatsa on kuralla,koiralla on masis, mitä teen?ym......

Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Lehtn » 03 Elo 2010, 12:35

Meidän 3v bernillä on maksa-arvot olleet koholla kohta puoli vuotta. Arvot ei ole lääkärin mukaan hälyyttävät (reilusti alle tuhannen), mutta koiraa on kontrolloitu verikokeilla ja ultralla jo kolmeen kertaan. Espoon eläinsairaalassakin on käyty spesialistin ultrassa. Sielläkään ei mitään näkynyt. Lääkärin mukaan, jos muutokset on tapahtumassa vasta solutasolla, ne ei näy ultrassa vielä alkuvaiheessa.
Viimeiset verikokeet otettiin viikko sitten ja arvot on alkaneet taas nousta. Nyt edessä paksuneulanäyte maksasta.
Onko teillä kokemuksia tälläisestä? Mitä tämä vois olla?
Huono ruokahalu, läähätys, juomattomuus ja löysävatsaisuus vaivaavat, mutta johtuneeko helteistä vai onko ne yhteydessä tähän?
Lehtn
 
Viestit: 20
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 19:57

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja rantanen » 06 Elo 2010, 00:10

En ole lääkäri!
Minä olisin peloissani. Mm. hemangiosarkooma on todella nopea ja raju kasvain. Mulla "terve" saku kuoli kahden viikon päästä terveystarkastuksesta. Pernan pinnalla oli kasvainkudos, joka oli kiinnittynyt myös ohutsuoleen, repesi ja vuoti vatsaonteloon ja mahalaukkuun, ja koira jouduttiin lopettamaan leikkauspöydälle. Maksa-arvot oli tuhatkertaiset lääkärissä, terveystarkastuksessa aiemmin ei löytynyt mitään poikkeavaa.
Vain minun rankka kokemus, mutta... tee mitä voit, mihin raha ja rahkeet riittävät, että syy löytyy!
Meillä oireet oli vuorokauden sisällä jano, oksennus, läähätys ja hirmuinen läheisyyden tarve. Puhelimessa eläinlääkäri määräsi, oireiden perusteella, koiran totaalipaastolle. Tila heikkeni, ja sitten mentiin jo lujaa lääkäriin. Aikaa koko episodiin, terveestä koirasta lopetukseen, kului alle kaksi vuorokautta. Lääkäriä en syytä, koska koko ajan oli taustalla mahdollisuus suolitukoksesta, peuranluita oli nautittu. Koiranhan piti olla kunnossa.
En halua peloitella, mutta itse tekisin kaiken mahdollisen heti.
Tapahtuneesta on jo kulunut kohta 5 vuotta, mutta yhä mietin mitä jos...
Joka tapauksessa voimia siihen, mitä ikinä edessä onkin.
-R-
Jos koirat osaisivat puhua, suuri osa koiran omistamisen ilosta katoaisi.
-A.A. Rooney-
Avatar
rantanen
 
Viestit: 34
Liittynyt: 12 Marras 2007, 17:17

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Lehtn » 06 Elo 2010, 10:30

Kaikkeni aion kyllä tehdä, että tämä tilanne saadaan selvitettyä. Koira on tällä hetkellä melko pirteä. Yksi lisä "oire" on ilmennyt, nimittäin yö levottomuus. Koira kulkee ja läähättää, tulee sängyn viereen tuijottamaan ja jatkaa tätä toimintaa puolet yöstä. En tiedä liittyykö terveystilanteeseen vai kuumuuteen. Tosin ei se ennenkään ole öitään vaeltanut vaikka kuuma olisikin.
Viimeksi otetussa verikokeessa oli myös munuaisarvot hiukan koholla.
Huolissani olen ja kovastikin, mutta katsotaan nyt ne näytteiden tulokset ensin ja mietitään sitten sen perusteella tulevaa..
Lehtn
 
Viestit: 20
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 19:57

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Calix » 07 Elo 2010, 12:31

Moi, minkälainen ruokavalio bernillänne on? Onko silmissä/limakalvoissa keltaisuutta? Kuumetta? Tulehdusarvot koholla? Maksa-arvoista koholla AFOS, ALAT, ASAT, entäs bilirubiini? VetLab:n laboratoriokirjaa kannattaa tarkastella, vaikkei sieltä mitään diagnoosia suoraan saakkaa. Meillä ruokavalio nosti maksa-arvoja. Kun muutimme ruokavaliota, maksa-arvot laskivat ja koira oli omaitsensä jälleen.
Calix
 
Viestit: 28
Liittynyt: 22 Loka 2006, 15:29

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Lehtn » 08 Elo 2010, 11:06

Koiralla on allergiaa ilmeisesti kaikille kuivanapppuloille. Montaa on aiemmin kokeiltu, mutta mikään ei pitemmän päälle ole sopinut.
Kun maksa-arvot otettiin ja ne oli koholla, siirryttiin kotiruokintaan. Nyt syö vain ja ainoastaan perunaa ja lohta. Tällä ruualla koira alkoi voimaan paremmin, lihoi ja virkistyi. Ripulit ym oireet on pysyneet enimmäkseen poissa.
Nyt taas maksa-arvot on alkaneet nousta ja samoin se munuaisarvo. Taisi olla ne ALAT ja AFOS arvot koholla. Muuten kaikki veriarvot ok.
Jos paksuneulanäytteessä ei ole mitään arvoja selittävää, laitetaan koiran ruokavalio TAAS kerran uusiksi.
Lehtn
 
Viestit: 20
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 19:57

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Lehtn » 10 Elo 2010, 14:21

Tutkiskelin tässä internetin ihmeellistä maailmaa aiheesta maksasairaus koiralla. Eteeni hyppäs tieto, ettei koiran maksaa kannattaisi rasittaa kalan syöttämisellä. Siis jos on epäily sairaudesta.
Heräsi vain kysymys, josko tuon otuksen arvot onkin siitä syystä koholla?? Tosin olihan ne arvot koholla ennen tätä nykyistäkin ruokavaliota.
Paljon on ihmisillä erilaisia kokemuksia koiran maksasairauksista. Harva sesse oli/on joutunut koepalan ottoon asti. Miksiköhän? Miksi meidän koiralla se otetaan, vaikka ne arvot eivät ole edes hälyyttävät??
Toivottavasti sieltä selviää jotakin ja saatais poika taas kuntoon.
Lehtn
 
Viestit: 20
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 19:57

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja rantanen » 10 Elo 2010, 21:49

Moron, Lehtn,
ja anteeksi luurankojen kalistelusta! Olin ihan "of topic" kuten sain huomata.
Joka tapauksessa voimia teille, ja sitkeydellä varmaan apu löytyy. Ruokavaliolla on suunnattoman suuri merkitys koiran hyvinvointiin. Oikean sellaisen löytäminen on joskus "tähtitiedettä".
Pikaista paranemista!
R
Jos koirat osaisivat puhua, suuri osa koiran omistamisen ilosta katoaisi.
-A.A. Rooney-
Avatar
rantanen
 
Viestit: 34
Liittynyt: 12 Marras 2007, 17:17

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Lehtn » 17 Elo 2010, 08:30

Kävimme sitten lääkärissä tarkoituksena otattaa se koepala. Ell totesikin ettei kannata ottaa, koska ns maksa-arvo on normaali. Koholla oleva arvo saattaa johtua esim suolistobakteerista. Koirallahan on ollut pitempään vatsa löysällä.
Nyt koira syö suolistobakteeriin antibioottia 16 pvää ja ruokavalio laitettiin uusiksi. Lohi-peruna pois, tilalle heppa-tattaria.
Kontrolli kokeet taas kuukauden kuluttua.
Mielenkiintoista tämä eri lääkärien tulkinta verikokeiden tuloksista. Toiset on olleet huolestuneita näistä koiran tuloksista ja viitanneet koko ajan maksa ongelmaan. Nyt tämä uusi lääkäri oli ihan eri mieltä. Ketä tässä uskoa???
Mutta mennään nyt tällä uudella ohjeella kuukausi ja jatko riippuu taas seuraavien verikokeiden tuloksista.
Lehtn
 
Viestit: 20
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 19:57

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Tuizu » 17 Syys 2010, 15:19

Moikka Lehtn,
Googlasin äsken aiheesta maksa-arvot koholla ja päädyin tälle palstalle. Mielenkiinto heräsi, kun luin viestisi bernistäsi. Meillä on nimittäin 2 v. berninpaimenkoira, jolla tänään mitattiin koholla oleva maksa-arvo.

Koiramme alkoi oireilemaan eilen. Se oksensi pari kertaa keltaista nestettä, jonka jälkeen se ei ole syönyt tai juonut mitään. Yö meni suht rauhallisesti, ei lisää oksennuksia. Koira on lenkillä ihan pirteä oma itsensä, mutta kotona vain makaa.

Tänään kävimme eläinlääkärissä, jossa röntgenkuvattiin vatsa ja suolisto mahdollisten vierasesineiden varalta. Sellaisia ei kuitenkaan löytynyt. Vatsalaukku ja ohutsuoli olivat aivan tyhjät, mutta paksusuolessa oli runsaasti kaasua. Tulehdusarvot olivat ok,mutta maksa-arvo siis koholla. Eläinlääkäri epäili, että tämä voi johtua suoliston bakteeritulehduksesta, mutta menemme 2 vkon päästä kontrolliin varmistamaan, että arvo ei ole kohonnut.

Nyt koiralle annettiin pahoinvoinninestopiikki ja 4 pvn tehoantibioottikuuri rauhoittamaan suolistoa. Olon pitäisi kuulemma kohentua viikonlopun aikana. Jos ei, niin takaisin lääkäriin. Kyseessä voi olla joku ulkoa tai toiselta koiralta tarttunut vatsatautipöpö, joka menee lääkkeillä ohi. Tätä tietysti toivotaan. Kuitenkin vähän pelottaa, jos onkin jotain vakavampaa. Berneillä kun on kaikenlaisia sairauksia.

Pidäthän ajan tasalla kuulumisista. Pikaista paranemista ja rapsuja potilaalle!
Tuizu
 
Viestit: 2
Liittynyt: 17 Syys 2010, 14:43

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Lehtn » 19 Syys 2010, 10:26

Heippa, meillä taas takana kontrolli verikokeet. Tulokset oli hyviä. Arvot tulleet entisestään alaspäin ja nyt melkein normaaleja. AFOS normaali ja ALAT 188.
Ell myönsi vihdoin, että taitaa olla ollut kyseessä suolistotulehdus eikä maksa ongelma. Nyt jatkamme tiukkaa heppa-tattari kuuria vielä kuukauden, sitten otetaan vitamiinilisä. Tästä taas pikkuhiljaa aletaan kokeilla mikä koiralle sopii ja mikä ei.
Kontrollissa käydään seuraavan kerran 2 kk:n kuluttua, jos mitään uutta ei ilmene.
Aivan mahtava fiilis!! Huoli oli kova, koira oli niin flegmaattinen. Maksasairaudet kun tuppaa olemaan niitä hankalasti hoidettavia. Varsinkin jos ne havaitaan myöhään.Nyt poika taas leikkiin leluillansa, jaksaa lenkillä ja nukkuukin yöt melko hyvin. Ruoka maistuu ja turkkikin kasvaa vihdoin.
Toivottavasti Tuizu teilläkin selviää, mikä koiraa vaivaa. Oliko arvot kuinka koholla?? Meillä ell sanoi, että toi Afos on se varsinainen maksa-arvo ja Alat voi nousta juuri esim. bakteerin takia.
Laitathan viestiä kun saatte lisätietoja. Paranemisia teille!!
Lehtn
 
Viestit: 20
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 19:57

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Tuizu » 21 Syys 2010, 15:18

Moikka, olipas mukava kuulla, että teillä voidaan jo paremmin. :D

Suolistotulehdustahan se ell meilläkin epäili. Tai vatsatautia, jota on kuulemma ainakin pääkaupunkiseudulla paljon liikkeellä. Maksa-arvo oli 248 eli ell:n mukaan hieman koholla. Meillä on kontrollikäynti 1.10. ja silloin nähdään onko arvo laskenut normitasolle.

Koira on kuitenkin jo oma pirteä itsensä. Poitsu alkoi piristyä heti samana päivänä pahoinvointipiikin saatuaan ja ensimmäisen antibioottiannoksen alettua vaikuttaa. Ja viikonlopun aikana virta sen kuin lisääntyi. :wink:

Toivotaan siis, että selvittiin säikähdyksellä ja kyseessä oli vain joku vatsatauti. Kerron sitten mitä kontrollin tulokset kertoivat.

Aurinkoista syksyn jatkoa! :D
Tuizu
 
Viestit: 2
Liittynyt: 17 Syys 2010, 14:43

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Lehtn » 07 Loka 2010, 05:38

Heippa Tuizu! Mites teidän koiruus voi? Onko arvot jo paremmat?
Kyllä tää elämä koiran kanssa on välillä yhtä vuoristorataa.. Suolistoantibiootti ilmeisesti aiheutti meillä koiralle "jälkitautina" hotspotin. Nyt pahin on saatu kuriin, tutkitaan koiraa 2 kertaa päivässä onko uusia läikkiä ilmestynyt. Karvoja on ajeltu sieltä täältä ja ihmisiä ulkoillessa se tuntuu huvittavan. Mun tekis kyllä mieli rääkästä, että V**** siinä virnuilette, ei tää niin kivaa ole. :evil:
Mutta kait tästäkin taas selvitään, onhan tämän otuksen kans selvitty kaikesta muustakin tähän asti.
Lehtn
 
Viestit: 20
Liittynyt: 09 Helmi 2009, 19:57

Re: Maksa-arvot koholla

ViestiKirjoittaja Sievänen » 16 Maalis 2012, 08:55

Hei.

Kupari kertyy maksaan, nostaa maksa-arvoja . Ei tarkistakaapa jättikoirien koiranruokien kupariarvot.
Tulisi olla alle 8 ..

Royal canin, acana ym. Arvo yli 20 ja voi kertyä näin suurilla ruokintamäärillä nostamaan maksa-arvoa !!
Sievänen
 
Viestit: 1
Liittynyt: 16 Maalis 2012, 08:51


Paluu Tunteiden turnajaiset+Koiran koipea kivistää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa