Lehtipalstan neuvot...

Tänne kaikki kysymykset ja jutut missä ei käsitellä jotain tiettyä ongelmaa.
Mä en kestä tätä rakkia,naapurit vihaa mun koiraa,lenkillä tuli ääliö omistaja vastaan,miten koulutan mieheni ja sukulaiset ym....
Onko koirani sairas,koirani söi sukan,sessun vatsa on kuralla,koiralla on masis, mitä teen?ym......

Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja Gorppu » 25 Marras 2011, 15:20

Pakko oli saada taivastella jonkun kanssa tätä asiaa, joten kokeillaanpa jos täältä löytyisi samanhenkistä väkeä! :mrgreen:

Paikallisessa sanomalehdessä on alkanut Koirapuisto-juttusarja, jossa lukijat saavat lähettää koira-aiheisia kysymyksiä ja koirankouluttaja Lisa Kallström-Jokipii vastaa niihin. Jo esittelyjutussa pari viikkoa sitten tuli selväksi, että tämä henkilö tykkää syöttää nakkia koirille, mutta nyt kun ensimmäinen varsinainen juttu ilmestyi, alkoi melkein ahistaa...

Kysymyksessä kerrottiin että nelikuinen sekarotuinen (isoja rotuja) urospentu näykkii ja puree varsinkin perheen pieniä lapsia ja emäntää. Koira hyökkäilee ja näykkii lapsia selästä ja takapuolesta ja emäntä puree käsiin. Miten koiraa voi opettaa lopettamaan näykkimisen?

Vastauksessa kerrotaan ensin kuinka hampaiden käyttö kuuluu pentukoiran elämän ja on normaalia jne jne ja etä se yleensä loppuu itsestään hampaiden vaihduttua. Ja sitten esitetään harjoitusohjelma:
1. valitse huone, josta on hyvä näkyvyys muualle asuntoon.
2. jätä ovi auki, mutta laita portti oven eteen.
3. kun pentu näykkii lasta, vie se välittömästi ystävällisesti moittimatta portin taakse.
4. jää seisomaan portin toiselle puolelle, älä poistu ovelta
5. odota, että koira osoittaa rauhoittumisen merkkejä, jos se haukkuu, katso muualle.
6. kun koira rauhoittuu, laske se välittömästi pois huoneesta ja anna makupala ja yleistä hyväksyntää.
7. jos pentu menee uudestaan näykkimään, toista niin monta kertaa ettei se enää mene lapsen luokse pahat mielessään. Älä suutu koiralle missään vaiheessa!

Siis oikeesti?!? Kenellä edes on aikaa tuollaiseen, ja voiko joku koira tosiaan tuolla tavalla oppia olemaan purematta lapsia? Sitäpaitsi, tähänhän tarvitaan toinenkin aikuinen, joka vahtii niitä lapsia sillä aikaa kun toinen kouluttaa koiraa siellä portilla... Eikö olisi helpompaa ja tehokkaampaa ihan vaan kieltää koiraa puremasta? :mrgreen:

Vai mitäs muut on mieltä? Olenko traumatisoinut oman pentuni, kun olen sille ärähtänyt EI joka kerta kun se on meinannut ajatellakkaan lapsen näykkäämistä tai päälle hyppimistä? No, ei se ainakaan sellaista tee... ei, vaikka lapset juoksisivat ja kiljuisivat tai tekisivät ihan mitä vaan... :)
Gorppu
 
Viestit: 502
Liittynyt: 14 Loka 2005, 21:32
Paikkakunta: Kotka

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja puuhis » 25 Marras 2011, 21:14

Hih, tule kirjoittamaan tiivistelmät sitten niistä muistakin neuvoista. Jännä muuten ajatella mitä joku kova itsenäinen uros miettii tuolla tavalla käyttäytyvästä omistajasta... hmmmm... Kävin keväällä luennolla missä puhuttiin koiranlukutaidosta. Siellä kouluttaja oli sitä mieltä että koirat rähisee melko lailla poikkeuksetta pelosta. Juu, niin tuo meidänkin, häntä pystyssä, korvat ja koko eturuumis etukenossa, pelkoaanhan se tosiaan räyhäsi.
puuhis
 
Viestit: 62
Liittynyt: 15 Joulu 2009, 12:15

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja tumpula » 25 Marras 2011, 23:50

Valitettavasti tämän linjan opetusta saamme Eläintenkouluttaja-koulussa. :|

Minusta on järkyttävää, että lapset ovat tässä sijaiskärsijöinä. Sillä perusteella, että koiralle hampaiden käyttö on luonnollista ja kuuluu asiaan, joutuvat lapset kokemaan naskalit moneen kertaan ihossaan ennenkuin koira lopettaa niiden käyttämisen perheenjäseniin. Tällä menetelmällä sitä ei todella tapahdu ennen kuin hampaat ovat vaihtuneet ja käytös hiipuu itsestään - joskaan se tuskin enää hiipuu kun sen on annettu vahvistua. Tämän harjoitusohjelman mukaanhan koiraa ei estetä puremasta lasta, eikä sitä myöskään ennakoida, vaan koiran pitäisi ikäänkuin oppia yrityksen ja erehdyksen kautta. Minä en usko koiran oppivan tästä yhtään mitään. Kaikilla perheessä/laumassa on mukavampaa, rauhallisempaa ja rennompaa kun rajat ovat yksinkertaiset ja selvät ja ne tehdään selväksi yksinkertaisesti ja selvästi. Kuten Gorppu sanoit: yksinkertaisesti kieltämällä. Pentu saa luontaisesti käyttää hampaitaan kyllä, mutta ei perheen ihmisiin (ja pentu myös oppii sen hämmästyttävän nopeasti, kun suhde on kunnossa ja puhutaan koiraa) :mrgreen:
Ihan hyvä - ei riitä.
tumpula
 
Viestit: 1451
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 08:33

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja Gorppu » 26 Marras 2011, 14:24

No kyllä tuossa itse asiassa oli vielä kohta, jossa luki jotenkin, että tarkkaillaan tilannetta ja jos näyttää että koira meinaa käyttää hampaitaan, niin kiinnitetään sen huomio muualle / kutsutaan pois. Mutta ei se minusta tuota harjoitusohjelmaa olennaisesti muuta, kun se oli vasta noiden seitsemän kohdan jälkeen...

Mutta siis voiko koira edes pystyä yhdistämään portin taakse joutumisen siihen, kun se puri jotakuta? Siis jos nyt ajatellaan perustilanne (ainakin meillä) että aikuset istuskelee vaikka sohvalla telkkua katsellen ja lapset telmii lattialla. Koira menee sinne mukaan innoissaan ja hampsaisee hampailla muksua. Aikuinen nousee sohvalta, pyydystää koiran (ystävällisesti!) ja siirtää sen portin taakse. Saattaapi olla, että vilkas pentu ehti siinä välissä tehdä jokusen muunkin jutun eikä ehken muista enää koko puraisua?

Ja edelleen... haluaisin tavata sen perheenäidin / isän, joka tuolla tavalla jaksaa paria kertaa kauemmin määrätietoisesti puljata JOKA KERTA kun pentu puree... Ja kieltämättä, niinkuin Puuhis kommentoi, mitähän se koira mahtaa moisesta touhusta tuumata?! :mrgreen:
Gorppu
 
Viestit: 502
Liittynyt: 14 Loka 2005, 21:32
Paikkakunta: Kotka

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja urpo » 27 Marras 2011, 10:00

Rasittavaa ja ihan päin honkia tuossa on se että aina pitäisi olla ystävällinen eikä ikinä suuttua.
Kasvatan ammatikseni ihmisen lapsia, takana jo huikeasti vuosia. Olen huomannut, että jokseenkin sama asia, kasvatatko ihmisen vai eläimen penskaa. Vain kieli on erilainen. Mutta selkein ja tehokkain on ruumiinkieli, johon myös tunne otetaan mukaan. Ei-toivottuun tekoon pitää reagoida selkeästi ja isosti. Silloin se loppuu kerralla. Kaikki lällyttäminen ja hämäystemput vain pitkittävät kärsimystä. Mistä ihmeestä se pentu tajuaa, mitä siltä halutaan, jos sitä vain hymysuin siirrellään paikasta toiseen? Ja tilanteessa, missä pitäisi oppia rajoja, sen huomio kiinnitetäänkin muualle??? Ainakin se oppii pitämään ihmisiä käsittämättöminä ääliöinä. Huoh.
urpo
 
Viestit: 57
Liittynyt: 16 Maalis 2011, 11:32

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja LIKKA » 27 Marras 2011, 11:41

odota, että koira osoittaa rauhoittumisen merkkejä, jos se haukkuu, katso muualle.

Tämä on kaiken huipentuma. Mitäs se pään kääntäminen tarkoittaakaan...
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja tumpula » 27 Marras 2011, 14:12

urpo kirjoitti: Kaikki lällyttäminen ja hämäystemput vain pitkittävät kärsimystä. Mistä ihmeestä se pentu tajuaa, mitä siltä halutaan, jos sitä vain hymysuin siirrellään paikasta toiseen? Ja tilanteessa, missä pitäisi oppia rajoja, sen huomio kiinnitetäänkin muualle??? Ainakin se oppii pitämään ihmisiä käsittämättöminä ääliöinä. Huoh.


Tooooodella hyvin sanottu ja kiteytetty! PEUKKU! :)
Ihan hyvä - ei riitä.
tumpula
 
Viestit: 1451
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 08:33

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja Gorppu » 27 Marras 2011, 22:29

Urpo toi on niin totta! Johan nyt on ihme, jos minä en saa suuttua piskille, joka puree mun lapsia! ... tai senpuoleen kakaralle, joka kiusaa mun koiraa... ;) Tai kenelle tahansa, joka tekee jotain typerää eikä usko nätisti sanomista. :mrgreen:

Eihän nyt tietty heti tarvi hulluna räyhäämään alkaa, mutta tosiaan, kuten Urpokin sanoi, mielummin sanoo kerran ja kunnolla kun jatkuvasti jankuttaa. Toi kärsimyksen pitkittyminen oli hienosti ilmaistu! :lol:

Likka: et sitte ihan malttanu kuitenkaan. ;)
Gorppu
 
Viestit: 502
Liittynyt: 14 Loka 2005, 21:32
Paikkakunta: Kotka

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja tumpula » 27 Marras 2011, 23:20

Gorppu kirjoitti:Kenellä edes on aikaa tuollaiseen, ja voiko joku koira tosiaan tuolla tavalla oppia olemaan purematta lapsia? Sitäpaitsi, tähänhän tarvitaan toinenkin aikuinen, joka vahtii niitä lapsia sillä aikaa kun toinen kouluttaa koiraa siellä portilla... Eikö olisi helpompaa ja tehokkaampaa ihan vaan kieltää koiraa puremasta? :mrgreen:


Minusta on kovin usein tuntunut, että nämä "muista pysyä aina ystävällisenä koiralle"-ihmiset eivät taida olla oikeassa elämässä vanhempia. Jos käy lukemassa mitä tahansa lastenkasvatuspalstaa tai lapsiin keskittyvää saittia, siellä kyllä puhutaan ja pidetään yleisesti hyväksyttävänä ja täysin normaalina, että jo pientä lasta kielletään ja rajoitetaan, opetetaan sääntöjä ja kerrotaan mitä asioita EI saa tehdä. Tuntuu hyvin käsittämättömältä, että eläinten kanssa näin ei saisi/voisi toimia. (Enkä tarkoita tällä inhimillistää koiraa tai rinnastaa lapsia ja eläimiä, mutta onhan arjen kasvatustyössä paljon samaa, kuten urpo totesi, oli laji mikä tahansa.)
Toisekseen, miksi kieltäminen suhtaudutaan kuin se jo itsessään olisi väkivaltaa tai siihen rinnastettavissa? Kiellon on toki oltava napakka mennäkseen perille ja ollakseen ymmärrettävä, ei koirakaan toiselle ärähdä "hymy huulilla", mutta kieltäjä ei saa olla kiihtynyt, menettää malttiaan, kieltäessä ei tarvitse huutaa tai kajota koiraan. Ollakseen uskottava ihmisen on vain seistävä sanojensa takana ja mitoitettava kielto koiran ja tilanteen mukaan, juuri oikeaan hetkeen.
Ihan hyvä - ei riitä.
tumpula
 
Viestit: 1451
Liittynyt: 22 Helmi 2006, 08:33

Re: Lehtipalstan neuvot...

ViestiKirjoittaja goljat » 28 Marras 2011, 14:31

Hyvä ketju täällä meneillään....Minäkin toimin noiden ohjeiden mukaan ennen kuin Pevi tuli tutuksi. Gorpun lehdestä ottamalla esimerkillä oli ainakin meillä tasan sellainen vaikutus, että kun koiran päästi "nurkasta" pois, niin heti kävi tekemään sitä mistä juuri oli kielletty. Ei kun anteeksi, ei siis kielletty, vaan kuljetettu tilanteesta ystävällisesti pois.
Tuota aikani yritin ja jaksoin, sitten yhtenä päivänä paloi hermo kun repi "normaaliin" tapaansa olohuoneen maton reunoja. Otin purkin, kielsin ja kun ei kuunnellut, räimäsin koiran eteen lattialla ja sanoin melko ( :lol: ) vahvasti "EI".
Siihen loppui maton repiminen eikä sen koomin ole edes yrittänyt. Eikä näytä koiralle tulleen minkään sortin traumoja kyseisestä tapahtumasta. Nykyään makoilee kyseisellä matolla ihan tyytyväisen näköisenä...Että näin meillä....
goljat
 
Viestit: 42
Liittynyt: 16 Marras 2010, 09:28


Paluu Tunteiden turnajaiset+Koiran koipea kivistää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa