Miten kolinapurkkia EI tule käyttää?

Tänne kaikki kysymykset ja jutut missä ei käsitellä jotain tiettyä ongelmaa.
Mä en kestä tätä rakkia,naapurit vihaa mun koiraa,lenkillä tuli ääliö omistaja vastaan,miten koulutan mieheni ja sukulaiset ym....
Onko koirani sairas,koirani söi sukan,sessun vatsa on kuralla,koiralla on masis, mitä teen?ym......

Miten kolinapurkkia EI tule käyttää?

ViestiKirjoittaja Berzerker » 22 Touko 2012, 09:55

Haluaisin listattuna että mitä kolinapurkkia käyttäessä tulee välttää. Itse tiedän miten kolinapurkkia käytetään, mutta ihan yleisesti nämä olisi hyvä olla täällä mielestäni listattuna.

Mitkä ovat sellaisia tilanteita ja tapauksia missä kolinapurkkia ei saa/kannata käyttää laisinkaan, miten kolinapurkkia käytetään väärin?
Berzerker
 
Viestit: 38
Liittynyt: 26 Maalis 2011, 13:36
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Miten kolinapurkkia EI tule käyttää?

ViestiKirjoittaja LIKKA » 23 Touko 2012, 08:42

Purkkia ei saa käyttää koiran KOULUTTAMISEEN! Kouluttaminen kun täytyy aina pohjata positiiviseen vahvistamiseen koska PEVI-metodissa koiran logiikalla toimittaessa otetaan huomioon se kouluttaako toinen koira toiselle toimintoja... eli ei. PEVI:ssä pohjalla on tarkoitus elää koiran kanssa kuten se eläisi laumassa ollessaan toisten koirien kanssa, sen jälkeen tulee muu ihmisen järjellä tapahtuva koiran hyödyntäminen erilaisten koulutusten muodossa.

Purkkia voi käyttää kiellon tehosteena sellaisissa tapauksissa joissa sen toiminta loukkaa toisen elävän yksityisyyttä, joko fyysisesti tai henkisesti tai välillisesti, jolloin koiraa vaaditaan jättämään ei-toivottu toiminta pois. Eli myös välilliset, asiat kuten ruoka pöydällä tai perheen muu lemmikki, kuuluvat tähän kastiin.

Purkkia EI käytetä pelotteluun, sillä ei saa säikytellä eikä koskaan turhaan uhkailla. Purkki on oiva itsepuolustusväline irtokoirien pois ajamiseen ja jos vaikka oma koira haastaa omistajaa. Purkin tarkoitus ei ole myöskään satuttaa koiraa, joskin kova ääni ja nopea kosketus tekee koiralle mahdolliseksi kokea omistajan puraisun tai sen uhkaamisen. Koiralla pitää olla mahdollisuus välttää purkki, kuten mös koiralaumassa asuvan koiran.

Omaan koiraan purkkia on tarkoitus käyttää siten että purkkia ei tarvita pian muuhun kuin oman koiran suojelemiseen. Jos omistaja turvaa purkkiin, eikä pääse siitä eroon, hän ei käytä riittävästi kehon kieltä ja jossain muuallakin on puutteita. Jatkuvasti toisia näykkivä varoitteleva koira on epävarma, eikä johtaja.

Purkin hyödyntämiseen liittyy aina auktoriteetin katse ja kehon kieli, paimennus/painostus/dominanssi ja ihmisen ääni, joten niitä ei saa koskaan jättää purkilla kiellettäessä pois. Näin koira EI ALA PELKÄÄMÄÄN ÄÄNIÄ, vaan purkin käytössä on se logiikka johon se on tarkoitettu.

Purkkia ei tule käyttää sellaisen ihmisen joka ei hallitse tunne-elämäänsä. Purkkia ei siis käytetä epätoivoisena, vihaisena, turhautuneena, surullisena jne. Samoin jos ihmisella on päällä lääkitys tai viinan kanssa on ongelmia, voi purkituksen tarve ollakin ihmisen häiriintyneessä tunne-elämässä eikä itse ongelmatilanteessa, koiran käytös onkin vain oire. Kannattaa kysyä itseltään täyttääkö oikeudet tarttua purkkiin, onko asioissa johdonmukainen ja kurinalainen, jolloin purkista voi saada sen hyödyn jonka se tarjoaa.

Aralle ja pelokkaalle koiralle purkkia EI ole syytä käyttää, koska kyse ei yleensä ole kunnioituksen puutteesta, vaan luottamuksen. Luottamusta ei saada ensisijaisesti puremalla vaan turvallisella vahvalla rajaamisella ja oikeanlaisella olemisella. Tämän arviointi on syytä jättää ammattilaiselle, sillä kovin moni omistajan mielestä arka koira onkin hyvähermoinen, toimintakykyinen, joka on oppinut saamaan asioita alisteisen näköisillä eleillä, joiden tarkoitus on kuitenkin saada haluamansa asia läpi. PeVi-testi paljastaa koiran luonnetta ja suhdetta.

Purkilla ei ole merkitysta jos sillä kiellettessä sitä käytetään marakassin tavoin. Koira oppii jo muutamasta tehottomasta kiellosta, että purkista ei tarvitse välittää(eikä omistajasta). Koska tässä on suuri vaara vesittää hyvä keino rajata purkin avulla ei toivottu käytös pois, on vaikea saada omistajan uskottavuutta uudestaan koiran silmissä. Syö siis säästäen savea ja käytä purkkia ensimmäisellä kerralla riittävällä intensiteetillä koiran luonteeseen ja sen hetkiseen viretilaan nähden. PeVi-testi kertoo millainen koirasi on.

Purkki-kättä ei saa kohottaa ja heiluttaa kättä ennen käyttöä, sillä jos purkki rapsahtaa ja koira luopuu, tulee omistaja oikaisseeksi koiraa luopunutta koiraa, tällaisella purkin käytöllä luottamus rapisee hyvää vauhtia. Ajoituksen tulee olla siis JUURI sillä hetkellä kun koira vielä "ajattelee tuhmia". Purkin käytön jälkeen ihmisen tulee olla välittömästi rento ja rauhallinen, joka koiran silmissä on houkutteleva vaihtoehto ei toivotulle.

Purkituksen jälkee koiraa EI koskaan kehuta, eikä palkata muutoinkaan. Jos annetaan koiralle ohje kuinka toimia, siitä voidaan kehua ja palkita.

Innostuin kirjoittamaan aiheesta, sillä luokseni on tulleet ensimmäiset asiakkaat toisesta koirakoulusta läheltä, jossa käytetään väärin PeViä. Asiasta ei mainosteta missään kotisivuilla, mainostavat vain positiivista vahvistamista, mutta käytössä on jääkausi, ketjukaulain ja kolinapurkki otettuna käyttöön käyttäytymistieteen valossa, jolloin AINA MENNÄÄN METSÄÄN.

Muistakaa että PeVi:ssä koiraa ei palkita kun esiintyy käskemättä haluttua toimintoa. Jos keskittyy rankaisemaan ja palkitsemaan, kuten koirat eivät tee, siitä seuraa kierre että koira tottuu rankaisuun ja oppii pitämään sitä välttämättömänä asiana jotta saisi nannaa. Näin toimittaessa koira ehdollistuu pitämään rankaisua positiivisena elämään kuuluvana asiana, jolloin toleranssi tehosteita kohtaan nousee, se on eläinrääkkäystä, eikä liity millään tavalla PeViin.

Kolinapurkkiin ei siis yhdisty koskaan "nakki" tai nakki. Se joka purkkiin tarttuu, seisoo sanojensa takana, eikä peru puheitaan. Jos purkki tuntuu väärältä tai epäilee, siihen ei tule tarttua.

Oikea PeVi-kouluttaja testaa koiran ennen koulutusta ja testaa koiran vaikka omistaja ei koulutusta haluaisikaan/tarvitsisikaan. Välttäkää niin jääkausi/ketju/purkki/suihkepurkki/nakki ohjeita niiden neuvomana jotka eivät allekirjoita Pertti Vilanderin sanoja koiran logiikasta.
"Ihminen on järjen vanki"
LIKKA
 
Viestit: 3144
Liittynyt: 14 Touko 2005, 21:58
Paikkakunta: Rautatieristeyskaupunki


Paluu Tunteiden turnajaiset+Koiran koipea kivistää

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa