Koiranäyttelyt ovat mukava harrastus

post thumb
Koirat
kirjoittanut Mari/ 21 Oct 2020

Koiranäyttelyt ovat mukava harrastus

Koiranäyttelyt ovat suosittuja sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa järjestetään vuosittain kaiken kaikkiaan yli 40 virallista koiranäyttelyä. Sen lisäksi erikseen ovat vielä match show’t, joissa koiranäyttelyt arvostelu ei noudata niin tarkkaa linjaa. Match show -näyttelyihin voivat osallistua myös sekarotuiset koirat, eikä koirilla ole mitään muitakaan rajoituksia. Ne ovatkin hyvä tapa tutustuttaa oma koira näyttelyihin ennen suurempia koitoksia.

Koiranäyttelyt voivat olla myös koko perheen harrastus. Niin epävirallisissa kuin virallisissa näyttelyissä on myös lapsi ja koira -luokka. Siinä siis lapset esittelevät koiran. Se tuo oman hauskan lisänsä koiranäyttelyiden ohjelmaan.

Näyttelyiden kulku

Näyttelyissä mennään rotu kerrallaan. Eri tuomarit arvioivat eri rotuja. Jokainen koira tarkastellaan yksitellen, jotta tuomari saa parhaan mahdollisen käsityksen koirasta. Koska omaa vuoroaan joutuu odottamaan, kannattaa mukaan näyttelyihin ottaa puhelin, jolla voi pelata vaikkapa nettikasinolla.

Koiranäyttelyt päättyvät lopulta kaikkien luokkien parhaiden väliseen kilpailuun. Jokaisesta luokasta valitaan siis ensin voittaja ja sen jälkeen voittajat kutsutaan kehään yhtä aikaa. Voittajien joukosta tuomari valitsee koko näyttelyiden parhaimman koiran. Tälle koiralle annetaan Best in show -ruusuke. Kyseinen koira valitaan niin virallisissa kuin epävirallisissa näyttelyissä.

Koiranäyttelyiden luokat

Virallisissa koiranäyttelyissä on monia eri luokkia, joissa koirat kilpailevat keskenään. Lisäksi nartut ja urokset arvostellaan erikseen. Tässä on listattuna virallisten koiranäyttelyiden luokkia:

• Pennut ja juniorit
• Nuoret ja aikuiset
• Veteraanit ja muotovaliot

Koiranäyttelyiden kirjallinen arvostelu

Koiranäyttelyt arvostelu suoritetaan kirjallisesti. Näyttelyssä kunkin ryhmän kohdalla toimiva ulkomuototuomari arvostelee koiran läpikotaisin ja tekee kirjallisen laatuarvostelun. Joskus koiran kohdalla voidaan huomauttaa jostakin epäkohdasta tai puolestaan kehua esimerkiksi erityisen hyvin kehittynyttä koiraa. Parhaiten menestyneet koirat palkitaan serteillä eli ruusukkeilla.

Match show -näyttelyiden kohdalla koiranäyttelyt arvostelu ei ole niin tiukkaa. Kun virallisiin näyttelyihin saa viedä vain puhdasrotuisia koiria, match show’hun ovat tervetulleita kaikki. Niiden kohdalla arvostelussa keskitytään enemmän siihen, näyttääkö koira lihaksikkaalta ja terveeltä. Myös koiran luonne ja käyttäytyminen muita koiria kohtaan vaikuttaa paljon match show -näyttelyiden kohdalla. Näitä ei painoteta niin paljon virallisissa näyttelyissä.