Viimeisimmät artikkelit

Koirat
Koirasta luopuminen
by Mari/ on 22 Oct 2022

Koirasta luopuminen

Yksi ikävimmistä tilanteista, joita lemmikin omistajan eteen voi tulla, on koirasta luopuminen. Ero voi olla seurausta monesta asiasta, mutta yksi yleisimmistä on koirasta luopuminen pitovaikeuksien takia. Tähän vaihtoehtoon ei koskaan kannata päätyä hetken mielijohteesta, vaan sitä on hyvä harkita huolella. Samalla voi varmistaa vielä kerran, että lemmikin hyväksi ja pitovaikeuksien poistamiseksi on tehty kaikki mahdollinen. Hyvä yleissääntö onkin, että koirasta luopumista pitäisi miettiä yhtä tarkasti kuin koiran hankkimistakin. Uuteen kotiin harkiten Syitä, joiden vuoksi koirasta luopuminen on väistämätöntä, ovat esimerkiksi perheessä puhjennut allergia ja koiran käytösongelmat, joihin ei yrityksistä huolimatta ole löytynyt ratkaisua.

Koirat
Parhaat koirarodut vaihtoehtoina
by Mari/ on 10 Jul 2022

Parhaat koirarodut vaihtoehtoina

Miten voi valita parhaat koirarodut? Niitä on ensinnäkin yli 300 erilaista rotua ja siihen päälle vielä kaikki sekarotuiset vaihtoehdot, on aika haasteellista tehdä itselleen sopivaa valintaa. Joillekin koirarodun valinta on itsestään selvää, mutta varsinkin, jos on hankkimassa ensimmäistä koiraa eikä niistä ole muuta kokemusta, on huomattavasti hankalampi ajatella, mistä voisi lähteä liikkeelle. Mistä on siis hyvä aloittaa? Parhaat koirarodut kokoluokittain On monta asiaa, mitä pitää ajatella, kun harkitsee koiran hankintaa, mutta yksi on se, että miettii koiran kokoa.

Koirat
Mitä koiranpentu tarvitsee tulessaan uuteen kotiin?
by Mari/ on 30 May 2022

Mitä koiranpentu tarvitsee tulessaan uuteen kotiin?

Koiranpennun saaminen kotiin on ihanaa aikaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että muutamilla pienillä hankinnoilla ja kodissa tehtävillä muutoksilla varmistat koiranpennulle turvallisen ja kodikkaan kodin. Kotona kannattaa ottaa huomioon, että koiranpennut ovat uteliaita ja terävähampaisia. Huonekasvien myrkyllisyys on hyvä selvittää tai vaihtoehtoisesti pitää kasvit koiran ulottumattomissa. Koiran ei myöskään pidä päästä napostelemaan johtoja tai nuolemaan pistorasioita. Mitä koiranpentu tarvitsee lemmikkitarvikeliikkeestä? Ainakin hihnan, pannan, ruoka- ja juomakupit sekä oman pedin. Herkkuja tarvitaan kouluttamiseen ja leluja leikkimiseen.

Rotutietoa
Pitkäkarvainen mäyräkoira on saksalaista alkuperää
by Mari/ on 30 May 2022

Pitkäkarvainen mäyräkoira on saksalaista alkuperää

Pitkäkarvainen mäyräkoira, mäyräkoira yleensäkin, on alun perin ollut luola- ja ajokoira sekä mukana mäyränmetsästyksessä, mutta myöhemmin myös muun riistan metsästyksessä sekä seurakoirana. Rodun alkuperä on peräisin 1700-luvulta, Suomessa mäyräkoira on ollut rotukirjassa 1890-luvulta alkaen. Vaikka mäyräkoira on matala, siitä ei voi puhua pienenä koirana. Se on lyhytjalkainen normaalikokoinen rotu. Aikuisen mäyräkoiran rinnanympärys on vähintään 35 cm ja se painaa maksimissaan 9 kg. Kääpiömäyräkoiran mitat ovat 30-35 cm ja 6-7 kg.

Rotutietoa
Englannin cockerspanieli on englantilainen koirarotu
by Mari/ on 14 Mar 2022

Englannin cockerspanieli on englantilainen koirarotu

Englannin cockerspanieli on englantilainen koirarotu. Se kuuluu FCI:n luokituksen mukaisesti ryhmään 8. Tämä rotu on luonteeltaan ystävällinen, uskollinen, leikkisä ja hellä. Se ilmaiseen valppautta ja älykkyyttä kasvojensa ilmeillä. Englannin cockerspanielia pidetään myös rohkeana koirana, jonka kouluttaminen on suhteellisen helppoa. Rotu sopii hyvin koko perheen lemmikiksi. Ei olekaan ihme, että se on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. Englannin cockerspanieli – ulkonäkö ja käyttötarkoitus Kaunis Englannin cockerspanieli on ulkomuodoltaan sopusuhtainen ja pienikokoinen koira. Sen suloiset silmät ovat tumman väriset ja korvat sijoittuvat alas.

Koirat
Koiralle koti -ohjelma
by Mari/ on 08 Feb 2022

Koiralle koti -ohjelma

Koiralle koti -ohjelma on nelosella pyörivä suosittu ohjelma, jonka juontajana on Janni Hussi. Lämminhenkisessä sarjassa kerrotaan kotia vaihtavista koirista ja omistajista. Sarja käsittelee tilanteita, joissa omistajat joutuvat luopumaan koirastaan esimerkiksi allergiasta tai jostain muusta syystä johtuen. Jannin ohella ohjelmassa vakiohahmona on johtavana koira-asiantuntijana toimiva Tommi Wiren, joka neuvoo ohjelmassa sekä uusia että vanhoja omistajia koiran kodinvaihtoon liittyen. Koiralle koti -ohjelma käsittelee tärkeää aihetta Koiralle koti Suomi on osa kansainvälistä ohjelmaformaattia. Ohjelmasarjassa lähestytään tätä vaikeaa aihetta lempeydellä ja positiivisuudella.

Koirat
Agilitykoira
by Mari/ on 31 Dec 2021

Agilitykoira

Harrastuksena agility on erittäin vaativa ja se vaatii paljon sekä koiralta että omistajalta. Aivan jokainen koirarotu ei ole soveltuvainen harrastukseen, vaan koiran pitäisi olla motivoitunut, aktiivinen ja innokas, jotta se pärjäisi lajissa. Ihmisen ja koiran tulisi myös toimia hyvin yhteen, joten oikeanlainen kiintymyssuhde omistajan ja koiran välillä on tärkeää. Tässä artikkelissa me kerromme sinulle, mikä on paras agilitykoira. Shetlanninlammaskoira on hyvä agilitykoira Suosituimmat agility-koirarodut ovat sellaisia, jotka ovat erittäin aktiivisia. Yksi parhaista on shetlanninlammaskoira, eli toiselta nimeltään shelti.

Koirat
Koiran sisäsiistiksi opettaminen
by Mari/ on 06 Nov 2021

Koiran sisäsiistiksi opettaminen

Koiran sisäsiistiksi opettaminen on yksi pentuajan vähiten hauskoja tehtäviä, mutta kuten kaikki varmasti olemme samaa mieltä, se on erittäin tärkeää. Pentuajan pissaläikät sanomalehden vieressä (tarkoitus on hyvä mutta tähtäys uupuu usein) on pienempi paha kuin aikuisen koiran ainainen sisälle pissaaminen. Kun jaksaa kouluttaa pennun sisäsiistiksi kerralla kunnolla, on loput yhteiselostanne monin kerroin mukavampaa molemmille osapuolille. Koiran sisäsiistiksi opettaminen positiivisesti Tärkein asia muistaa, kun koulutat pentuasi sisäsiistiksi, on olla ainoastaan positiivinen. Pentua ei tulisi ikinä rangaista jos se tekee asiansa väärään paikkaan, vaikka se paikka olisikin juuri pedattu sänkysi.

Koirat
Koiranäyttelyn kulku
by Mari/ on 16 Jul 2021

Koiranäyttelyn kulku

Koiranäyttelyn kulku on aina suunnilleen saman kaavan mukainen. Tärkeintä on toimia koirien ehdoilla. Näyttelyissä käyminen sujuu hyvin, mikäli koira on tottunut toisiin koiriin ja mahdollisesti näyttelyihin. Tottumattoman koiran kanssa voi olla helpompi aloittaa epävirallisista näyttelyistä eli Match Show’sta ennen virallisiin näyttelyihin osallistumista. Se on helpompaa sekä koiralle että esittäjälle, kun kaksikon yhteistoimintaa voi testata harjoittelumielessä ja enemmänkin leikkimielellä. Koiranäyttelyn kulku alusta alkaen Näyttelyyn ilmoittaudutaan ennakkoon. Koira tulee ilmoittaa sopivaan luokkaan, joten koiranäyttelyn luokat tulee tarkistaa huolellisesti.

Rotutietoa
Seisovat lintukoirat metsästäjän apuna
by Mari/ on 17 Jun 2021

Seisovat lintukoirat metsästäjän apuna

Metsästys on hyödyllinen harrastus monella tapaa ja seisovat lintukoirat ovat hyvänä apuna siinä. Metsästäjä voi liikkua myös yksin, mutta se vaatii toisenlaista osaamista kuin koiran kanssa liikkuminen. Mietinnäksi nouseekin, onko tarpeellisempi mukana noutaja vaiko seisoja. Toki noutajaksi voi kouluttaa melko lailla minkä vain koiran, jos vain on kykyä siihen. Se onkin hyvä taito koiralle, sillä muuten saaliit jäävät helposti piiloon onnistuneen ampumisen jäljiltä. Seisovat lintukoirat voivat myös noutaa Koirat ovat innokkaita oppimaan, kunhan niitä motivoi oikein sekä pitää niiden yleiskunnosta huolta.

Rotutietoa
Palveluskoirat
by Mari/ on 08 May 2021

Palveluskoirat

Koiria on jo vuosisatojen ajan käytetty apuna erilaisissa palvelustehtävissä, kuten rikollisten jäljittämisessä, kadonneiden etsimisessä, huumetehtävissä tai jopa malmien etsimisessä. Koirat soveltuvat palvelustehtäviin äärimmäisen hyvin niiden luontaisten taipumusten vuoksi. Niillä on esimerkiksi äärimmäisen tarkka hajuaisti ja lisäksi ne suojelevat reviiriään ja omistajaansa kaikilta mahdollisilta vaaroilta. Tästä syystä palveluskoirat työskentelevät niin poliisin, rajavartioiden kuin armeijankin kanssa, mutta aivan yhtä hyvin niitä voidaan käyttää myös kotona esimerkiksi sokean turvana. Palveluskoirat roduittain Palveluskoiria on monen eri rotuisia, mutta yleisimmät palveluskoirarodut keskikokoisia, ketteriä, paljon liikkuvia ja voimakkaita.

Koirat
Pevi on kehuttu ja kiistelty koirankoulutusmenetelmä
by Mari/ on 06 Apr 2021

Pevi on kehuttu ja kiistelty koirankoulutusmenetelmä

Koiranpennun hankkiminen houkuttaa hyvin monia. Koira otetaan perheenjäseneksi, jota hoidetaan ja hellitään antaumuksella. Sitä pidetään jopa samanlaisena ystävänä kuten ihmistä. Miksi koirien käytösongelmien määrä sitten kasvaa? Pertti Vilanderin luoman koirankoulutusohjelman nimeltä Pevi, avulla hoidetaan koirien käytösongelmia, joita ovat esimerkiksi hihnassa vetäminen, rähiseminen vastaantulijoille, karkailu, ulvominen ja kodin tavaroiden tuhoaminen yksin jäädessä. Koira voi jopa purra ja olla aggressiivinen ihmistä kohtaan, jolloin avun hakeminen on ehdottomasti tarpeellista. Pevi ja sen perusajatus Koiran henkisen hyvinvoinnin lähtökohtana on luottamus laumanjohtajaan, jonka tehtävänä on huolehtia ja suojella koiraansa.

Koirat
Liikunta on koiralle tärkeää
by Mari/ on 10 Feb 2021

Liikunta on koiralle tärkeää

Siinä missä ihmisellekin, on liikunta koiran hyvinvoinnin ja onnellisuuden vuoksi erityisen tärkeää. Se auttaa pitämään koiran fysiikan paremmassa kunnossa ja mielen virkeänä. Lenkillä käyminen on koiralle myös tietyllä tapaa sosiaalinenkin tapahtuma, se pääsee tutkimaan, keitä kaikkia muita alueella on kulkenut. Koira ja lenkkeily Koiran liikunnan tarve riippuu paljolti koirasta. Koko ja aktiivisuus vaikuttavat tähän hurjasti. Liikuntaa on muutakin kuin vain narun kanssa lenkkiä kulkeminen. Esimerkiksi harrastuksissa ja leikeissä tulee liikettä todella hyvin.

Koirat
Koiran ruokinta-ajat kannattaa suunnitella yksilöllisesti koiran tarpeet huomioiden
by Mari/ on 05 Jan 2021

Koiran ruokinta-ajat kannattaa suunnitella yksilöllisesti koiran tarpeet huomioiden

Koirien ruokinta on tunteita herättävä aihe; haluavathan omistajat koiralleen vain parasta. Kuten ruuan valintaan, kannattaa myös ruokinta-aikoihin kiinnittää huomiota, jotta pentu kasvaa optimaalisesti ja aikuisesta koirasta saa reippaan ja jaksavan kaverin arkeen. Pennun ja aikuisen harrastuskoiran ruokinta-ajoissa on eroa Ruokinta-ajat kannattaa suunnitella yksilöllisesti jokaiselle koiralle. Pentu tarvitsee aluksi ruokaa useita kertoja päivässä, jotta se saa tarpeeksi ravintoa kasvaakseen. Ruokaa voidaan käyttää koiralle myös palkkiona, jolloin yksi päivän aterioista voidaan antaa esimerkiksi temppuja vastaan.

Koirat
Vedonlyönti koiranäyttelyiden tuloksista
by Mari/ on 29 Dec 2020

Vedonlyönti koiranäyttelyiden tuloksista

Vedonlyönti netissä on suosittua ja vetoa voikin lyödä nykyään mitä mielikuvituksellisimmista kohteista. Monia kiinnostaakin vedonlyönti koiranäyttelyiden tuloksista. Se ei kuitenkaan vielä kuulu kasinoiden perusvedonlyöntikohteisiin, mutta koiraharrastajille on tarjolla muita kiinnostavia kohteita. Esimerkiksi vinttikoirakilpailut ovat yleinen vedonlyönnin kohde kasinoilla. Kasinoilla voi lyödä vetoa etenkin ulkomailla järjestettävistä vinttikoirakilpailuista. Suomen vinttikoirakilpailujen vedonlyönnissä ei sen sijaan liiku yhtä paljon rahaa. Vedonlyönti koirakilpailuista on kuitenkin tuonut mukanaan ikävämpiäkin asioita; joissain tapauksissa koirista on tehty pelkkiä rahantekovälineitä.

Koirat
Koiran rokotukset ovat asia, jota ei kannata unohtaa
by Mari/ on 20 Nov 2020

Koiran rokotukset ovat asia, jota ei kannata unohtaa

Pitääkseen koiransa hyvässä kunnossa ja välttääkseen esimerkiksi parvon tai penikkataudin tarttumisen sekä leviämisen, on rokottaminen ehdottoman tärkeää. Koiria tuodaan nykyään ulkomailta melko paljon ja olisi erittäin suotavaa, että nämä koirat kävisivät läpi tarkastuksen sekä saisivat asianmukaiset rokotukset. Mitä tauteja vastaan koirat rokotetaan? Suomessa suositellaan, että koirat rokotetaan parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, rabiesta sekä kennelyskää vastaan. On huomattavasti helpompaa hoitaa ennalta näitä seikkoja kuin vasta sitten, jos koira sairastuukin. Koira olisi myös hyvä käyttää eläinlääkärillä tarkastuksessa vuosittain, jotta mikään sairaus ei pääsisi kehittymään pahaksi.

Koirat
Koiranäyttelyt ovat mukava harrastus
by Mari/ on 21 Oct 2020

Koiranäyttelyt ovat mukava harrastus

Koiranäyttelyt ovat suosittuja sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa järjestetään vuosittain kaiken kaikkiaan yli 40 virallista koiranäyttelyä. Sen lisäksi erikseen ovat vielä match show’t, joissa koiranäyttelyt arvostelu ei noudata niin tarkkaa linjaa. Match show -näyttelyihin voivat osallistua myös sekarotuiset koirat, eikä koirilla ole mitään muitakaan rajoituksia. Ne ovatkin hyvä tapa tutustuttaa oma koira näyttelyihin ennen suurempia koitoksia. Koiranäyttelyt voivat olla myös koko perheen harrastus. Niin epävirallisissa kuin virallisissa näyttelyissä on myös lapsi ja koira -luokka.