Seisovat lintukoirat metsästäjän apuna

post thumb
Rotutietoa
kirjoittanut Mari/ 17 Jun 2021

Seisovat lintukoirat metsästäjän apuna

Metsästys on hyödyllinen harrastus monella tapaa ja seisovat lintukoirat ovat hyvänä apuna siinä. Metsästäjä voi liikkua myös yksin, mutta se vaatii toisenlaista osaamista kuin koiran kanssa liikkuminen. Mietinnäksi nouseekin, onko tarpeellisempi mukana noutaja vaiko seisoja. Toki noutajaksi voi kouluttaa melko lailla minkä vain koiran, jos vain on kykyä siihen. Se onkin hyvä taito koiralle, sillä muuten saaliit jäävät helposti piiloon onnistuneen ampumisen jäljiltä.

Seisovat lintukoirat voivat myös noutaa

Koirat ovat innokkaita oppimaan, kunhan niitä motivoi oikein sekä pitää niiden yleiskunnosta huolta. Hommatessaan siis seisojan, voi sen saada myös noutamaan ja etsimään pienpedot. Esimerkiksi karkeakarvainen saksanseisoja on monipuolinen koira ja onnistunee näissä kaikissa tehtävissä. Bretoni on myös melko hyvä valinta, joskin jotkut harrastajat väittävät, ettei se mene mielellään veteen. Koiratkin kuitenkin ovat yksilöitä, joten etukäteen ei voi olla varma mistään.

Useat koirarodut ovat valmiita kaveriksi metsälle, mutta niistä saa myös hyvän seurakoiran itselleen. Metsästyskoira kuitenkin vaatii aktiviteettejä paljon, joten sitä ei sovi unohtaa koiraa valitessaan. Seisovia lintukoiria on noin 20 eri rotua, joten valinnan varaa riittää melkeinpä liikaakin. Periaatteena on, että ne toimivat apuna kanalintujen metsästyksessä.

Paras rotu?

Tämä on hyvin pitkälti mielipide kysymys. Se riippuu pitkälti tarpeista ja omista mieltymyksistä. Voi olla mahdoton tehtävä yrittää valita oma koira täysin järkiperäisin syin. Valintaan vaikuttavat aina monet asiat, kuten koiran olemus, ulkonäkö, koko ja karvanlaatu. Joskus koiraan syntyy side ymmärtämättä miksi pentueesta juuri tämä yksilö on se oikea.