Agilitykoira

post thumb
Koirat
kirjoittanut Mari/ 31 Dec 2021

Agilitykoira

Harrastuksena agility on erittäin vaativa ja se vaatii paljon sekä koiralta että omistajalta. Aivan jokainen koirarotu ei ole soveltuvainen harrastukseen, vaan koiran pitäisi olla motivoitunut, aktiivinen ja innokas, jotta se pärjäisi lajissa. Ihmisen ja koiran tulisi myös toimia hyvin yhteen, joten oikeanlainen kiintymyssuhde omistajan ja koiran välillä on tärkeää. Tässä artikkelissa me kerromme sinulle, mikä on paras agilitykoira.

Shetlanninlammaskoira on hyvä agilitykoira

Suosituimmat agility-koirarodut ovat sellaisia, jotka ovat erittäin aktiivisia. Yksi parhaista on shetlanninlammaskoira, eli toiselta nimeltään shelti. Se on myös yksi Suomen suosituimmista koiraroduista. Luonteeltaan se on erittäin sopeutuvainen ja se rakastaa liikuntaa. Siksi se sopii täydellisesti myös agilitykoiraksi. Shetlanninlammaskoiralla on myös paimenkoiran tausta, mikä tekee siitä erittäin urheilullisen, mutta myös älykkään.

Shetlanninlammaskoiran lisäksi villakoirat ovat loistavia agilitykoiria. Ne ovat myös erittäin suosittuja koiria Suomessa, ja pienen kokonsa sekä ketteryytensä ansiosta ne sopivat täydellisesti agilityradalle. Villakoirat ovat hyvin ketteriä, energisiä ja aktiivisia, joten agilityn harrastaminen koiran kanssa voi olla mukava yhteinen puuha sekä koiralle että omistajalle. Näin koira pääsee purkamaan energiaansa johonkin mielenkiintoiseen.

Agility-koirarodut – Bordercollie ja belgianpaimenkoira

Bordercollie on rodultaan ja luonteeltaan hyvin samanlainen kuin shetlanninlammaskoira. Bordercollie on myös alkuperältään paimenkoira, ja sitä on käytetty ennen lampaiden paimennukseen. Se on hyvin aktiivinen ja valpas koira, ja se rakastaa omistajansa käskyjen tottelua. Siksi se on täydellinen agilitykoira, ja sen käskeminen ja kouluttaminen on myös omistajan mielestä erittäin mielekästä. Vasta-alkajalle rotua ei kuitenkaan suositella.

Myös belgianpaimenkoira on hyvä agilitykoira. Tämä koirarotu on myös hyvin valpas, energinen ja tottelevainen, joten sen käyttö agilityssä on luontevaa. Koira rakastaa liikunnallisia tehtäviä ja omistajan kanssa touhuamista, minkä vuoksi yhteisestä harrastuksesta voi tulla erittäin antoisa. Siitä nauttivat varmasti sekä koira että omistaja.

Kuinka kouluttaa koiraa?

Koiran kouluttaminen ei aina ole helppoa, eikä etenkään nopeaa. Toiset koirat oppivat nopeammin ja tottelevat omistajaansa paremmin kuin toiset. Koiraa voi opettaa näyttämällä mallia tai ohjaamalla sitä siihen suuntaan, mitä sen haluaa tekevän. Kun koira sitten onnistuu, se palkitaan. Kouluttamisessa tulisi myös muistaa pitää taukoa. Sitä tarvitsee sekä koira että omistaja. Välipäivät voit pyhittää muille harrastuksillesi, kuten kryptovaluutoille, ja sen tarkistamiselle, millainen on ethereum-kurssi, ja miten se on noussut.

Kun koira sitten lopulta oppii, on se hyvin palkitsevaa. Siksi kärsivällisyys kannattaa aina ja lopussa kiitos seisoo. Muista, että kaikki koirarodut eivät ole samanlaisia, eivätkä kaikki sovi niin hyvin agilityyn. Sitä varten kannattaa tarkistaa, mitkä ovat arimmat ja rohkeimmat koirarodut.

Jackrusselinterrieri on myös sopiva agilitykoira

Monia eri koirarotuja erottaa niiden kyky totella omistajaansa, mutta myös niiden energisyys. Energiset koirarodut kaipaavat hyvin paljon aktiviteetteja ja ne sopivat sen vuoksi erittäin hyvin agilityyn. Jackrusselinterrieri on erittäin aktiivinen koirarotu, mutta sitä pidetään myös räyhänhenkimäisenä koirana. Ne tarvitsevat hyvin paljon aktiviteetteja oman energiansa purkamiseen, sillä muuten ne käyvät ylikierroksilla.

Jackrusselinterrieri rakastaa omistajansa palvelemista ja uuden oppimista. Sen vieminen agilityyn on hyvä idea, sillä omistaja saa koiransa liikkumaan ja koira saa tarvitsemiensa aktiviteetteja. Kun koira purkaa energiaansa johonkin hyödylliseen kodin ulkopuolella, on se rauhallisempi kotona.

Kannattaa muistaa, että lähes kaikki koirarodut sopivat agilitykoiriksi, jos vain omistajalta löytyy halua opettaa koiraa. Liian pieni- tai isokokoinen koira ei kuitenkaan ole aina paras agilitykoira, mutta koiran pärjäämistä agilityssa voi kannattaa aina kokeilla omien mahdollisuuksien mukaan. Lähde siis rohkeasti koirasi kanssa agilityyn, sillä saatat yllättyä. Se on sekä koiran että omistajan mielestä erittäin antoisaa.