Parhaat koirarodut vaihtoehtoina

post thumb
Koirat
kirjoittanut Mari/ 10 Jul 2022

Parhaat koirarodut vaihtoehtoina

Miten voi valita parhaat koirarodut? Niitä on ensinnäkin yli 300 erilaista rotua ja siihen päälle vielä kaikki sekarotuiset vaihtoehdot, on aika haasteellista tehdä itselleen sopivaa valintaa. Joillekin koirarodun valinta on itsestään selvää, mutta varsinkin, jos on hankkimassa ensimmäistä koiraa eikä niistä ole muuta kokemusta, on huomattavasti hankalampi ajatella, mistä voisi lähteä liikkeelle. Mistä on siis hyvä aloittaa?

Parhaat koirarodut kokoluokittain

On monta asiaa, mitä pitää ajatella, kun harkitsee koiran hankintaa, mutta yksi on se, että miettii koiran kokoa. Hyvin pienet koirarodut ovat alle 4 kilon painoisia, pienet ovat puolestaan 5-10 kiloisia, keskikokoiset koirat painavat 11-25 kiloa, suuret ovat puolestaan 26-44 kilon väliltä ja hyvin suuret koirat painavat yli 45 kiloa. Tässä onkin jo haarukkaa huomattavasti enemmän siihen, mitkä kokoluokat voi ainakin jättää kokonaan pois.

Toinen tärkeä asia onkin se, että mitä koiran kanssa aikoo tehdä. Onko tarpeen pelkästään lenkkeillä vai pitääkö koiraa myös kuljettaa mahdollisesti mökille, jolloin on myös huomioitava auton koko ja vaatimukset. Koiran kanssa voi myös harrastaa erilaisia asioita, joten myös se kannattaa alussa miettiä ja pikkuhiljaa karsia erilaisia mahdollisuuksia vähemmäksi.

Esimerkiksi agilityn harrastaminen on mukavaa, joten agilitykoira voi olla villakoira, belgianpaimenkoira, bordercollie tai jackrusselinterrieri. Harrastus on hauskaa, mutta vaativaa ja koirankin tulee olla siihen hyvin motivoitunut. Äsken mainitut koirarodut ovat lajiin, ei ehkä parempia, mutta ainakin suositumpia.

Koiran luonne

Koiran luonne ratkaiseva tekijä myös monella varsinkin silloin, jos perheeseen kuuluu lapsia. Silloin on otettava luonteesta huomattavasti enemmän asioita huomioon kuin tilanteessa, jossa koira tulee joko yhden tai kahden aikuisen talouteen. Luonteen lisäksi myös persoonallisuuksissa on eroja ja varsinkin pienemmät koirat viihtyvät hyvin sekä sohvalla että puuhastelemassa ulkona siellä, missä ihminenkin.

Myös vetokoirat ovat joillekin mieluisa harrastus ja siinä tulee koiran luonne myös tarkasti kysymykseen. Jonkun on oltava enemmän johtaja, kun toinen on mieluummin melkoinen työmyyrä, mutta ei hallitse niinkään johtamista. Näitä koiria ovat muun muassa malamuutit, siperianhusky sekä samojedinkoira. Nämä koirat viihtyvät hyvin myös ulkona tarhassa, joten niistä ei ole seurakoiraksi sisälle. Ne vaativat paljon liikuntaa.

Koiran luonne muodostuu siitä, millainen sillä on rodullinen käyttäytyminen. Toisinaan myös pyritään risteyttämään kahta rotua, mutta luonteenominaisuuksien periytymisaste saattaa jäädä suhteellisen alhaiseksi. Siihen puolestaan voi myös vaikuttaa ympäristötekijät tai se, että ominaisuuksia on vaikea arvioida tai mitata. Se voi olla yhtä hankalaa kuin se, miten sopivat kasinot voi valita suuremmasta määrästä.

Parhaat koirarodut on makukysymys

Suosituimpia koirarotuja seurataan vuosittain ja niistä esitetään erilaisia listauksia. Nämä listat ohjaavat monen koiraa havittelevan päätöksiä. Niihin vaikuttavat myös se, millaisia koirarotuja on ystäväpiirissä. Ennen kuin tekee mitään päätöstä, on syytä myös selvittää, millaiset ravintotarpeet haaveiden koiralla on sekä samalla on syytä selvittää myös terveyteen liittyviä asioita.

Monelle saattaa tulle yllätyksenä se, että koirilla on myös roduittain taipumus sairastua tietynlaisiin sairauksiin. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että jokainen koira sairastuu, mutta hankinnassa on pidettävä mielessä, että koiraa ehkä joutuu viemään toisinaan myös hoidettavaksi eläinlääkäriin.

Rotukoirien kasvattaja onkin tärkeässä roolissa silloin, kun haluaa tietää niin sanotusti jostakin tietystä rodusta kaiken. He kertovat mielellään kyseisestä koirarodusta ja hankinta tilanteesta antavat neuvoja, miten rodun kanssa pääsee eteenpäin kaikkein helpoimmin. He osaavat kertoa tarkkaan rodun käyttäytymisestä sekä millainen on ruokinta sekä kuinka paljon ja millaista tekemistä koira vaatii.