Pevi on kehuttu ja kiistelty koirankoulutusmenetelmä

post thumb
Koirat
kirjoittanut Mari/ 06 Apr 2021

Pevi on kehuttu ja kiistelty koirankoulutusmenetelmä

Koiranpennun hankkiminen houkuttaa hyvin monia. Koira otetaan perheenjäseneksi, jota hoidetaan ja hellitään antaumuksella. Sitä pidetään jopa samanlaisena ystävänä kuten ihmistä. Miksi koirien käytösongelmien määrä sitten kasvaa? Pertti Vilanderin luoman koirankoulutusohjelman nimeltä Pevi, avulla hoidetaan koirien käytösongelmia, joita ovat esimerkiksi hihnassa vetäminen, rähiseminen vastaantulijoille, karkailu, ulvominen ja kodin tavaroiden tuhoaminen yksin jäädessä. Koira voi jopa purra ja olla aggressiivinen ihmistä kohtaan, jolloin avun hakeminen on ehdottomasti tarpeellista.

Pevi ja sen perusajatus

Koiran henkisen hyvinvoinnin lähtökohtana on luottamus laumanjohtajaan, jonka tehtävänä on huolehtia ja suojella koiraansa. Metodissa korostetaan sitä, että koiran omistaja opettaa koiralle mikä on sallittua ja kiellettyä käytöstä. Laumanjohtajana omistaja tietää ja osoittaa oikean toimintatavan koiralle vaihtuvissa tilanteissa ja koiran tehtävänä on totella. Kun tapakasvatus on kunnossa, on elämä vaivatonta ja mukavaa kaikille osapuolille.

Koiralle opetetaan arjen käytöstavat pevi-metodissa ilman makupaloja. Koiraa palkitaan namien sijaan kehumalla ja silittelyllä. Kun koira päästetään irti eikä kutsuttaessa tule takaisin, omistaja ei maanittele vaan kääntyy ja kävelee poispäin. Huono käytös tai tottelemattomuus johtaa jääkauteen, jolloin koiraa ei huomioida mitenkään, edes katsekontaktilla. Koiraa kohti voidaan heittää myös kolinapurkki, esimerkiksi peltipurkki täytettynä pikkukivillä, jolloin koiran toiminta katkeaa.

Onko menetelmä kylmää kyytiä?

Osa koiranomistajista kokee koiransa saaneen pelkotiloja kolinapurkista toisten kertoessa sen olevan hyödyllinen. Menetelmään kuuluva kuristuspannan käyttö jakaa myös mielipiteitä. Pevi-metodiin kuuluu koiran testaaminen ennen koulutuksen aloittamista tietyillä metodiin kuuluvilla keinoilla. Testaaminen kertoo koiran koulutuksen tarpeen. Monilla omistajalla on selvä mielipide menetelmästä, ja tunteet kuohahtavat sekä kuumenevat helposti keskustelupalstoilla.