Pitkäkarvainen mäyräkoira on saksalaista alkuperää

post thumb
Rotutietoa
kirjoittanut Mari/ 30 May 2022

Pitkäkarvainen mäyräkoira on saksalaista alkuperää

Pitkäkarvainen mäyräkoira, mäyräkoira yleensäkin, on alun perin ollut luola- ja ajokoira sekä mukana mäyränmetsästyksessä, mutta myöhemmin myös muun riistan metsästyksessä sekä seurakoirana. Rodun alkuperä on peräisin 1700-luvulta, Suomessa mäyräkoira on ollut rotukirjassa 1890-luvulta alkaen. Vaikka mäyräkoira on matala, siitä ei voi puhua pienenä koirana. Se on lyhytjalkainen normaalikokoinen rotu. Aikuisen mäyräkoiran rinnanympärys on vähintään 35 cm ja se painaa maksimissaan 9 kg. Kääpiömäyräkoiran mitat ovat 30-35 cm ja 6-7 kg.

Pitkäkarvainen mäyräkoira kuuluu FCI-luokituksen ryhmään 4

Pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira on vähän pienempikokoinen kuin perus pitkäkarvainen mäyräkoira. Mäyräkoirat kuuluvat FCI-luokitukseltaan ryhmään 4. Ne ovat käyttötarkoitukseltaan maan päällä ja alla työskenteleviä metsästyskoiria. Se on luonteeltaan ystävällinen, tasapainoinen, intohimoinen, vilkas ja kestävä, itsepäinen mutta charmantti. Mäyräkoiran koulutus vaatii omistajaltaan pitkäjänteisyyttä, johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä. Rotu on nopea oppimaan, mutta jos se saa tahtonsa läpi, tulee se käyttämään samaa keinoa hyödykseen myöhemminkin.

Mäyräkoirat elävät keskimäärin 12-15-vuotiaiksi, jopa pidempään. Sen keho on tiivisrakenteinen ja lihaksikas. Rotu on hyvin aktiivinen ja kaipaa tekemistä. Mielekkäitä aktiviteetteja ovat esimerkiksi erilaiset noutamisleikit, piilotettujen esineiden etsintä sisällä ja ulkona sekä erilaisten temppujen harjoittelu. Se tarvitsee liikuntaa tunnin verran päivässä. Rodun herkän hajuaistinsa vuoksi se rakastaa erilaisten hajujen seuraamista. Parasta onkin tonkia jäniksenkoloja ja kurata itseään.

Pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira tarvitsee tasapainoisen ruokavalion ja turkinhoitoa

Pysyäkseen hyväkuntoisena, pitkäkarvainen mäyräkoira kuten muutkin koirat tarvitsevat terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion. Sen tulee sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Koira tarvitsee ravintoa vähintään kaksi kertaan vuorokaudessa ja sillä tulee olla aina myös raikasta vettä saatavilla. Pitkäkarvainen turkki takkuuntuu herkästi ja se kaipaakin selvittelyä kolme kertaa viikossa. Matalan rakenteensa vuoksi koiran turkkiin tarttuu ulkoilun aikana kaikenlaista roskaa, joten turkin huolellinen tarkastus sisälle tullessa on tärkeää.

Pitkäkarvainen mäyräkoira voi ruumiinrakenteensa takia helposti saada selkäongelmia. Tämän takia painon kehitystä on seurattava tarkasti. Ylipaino lisää selkäsairauksia. Pitkän selkänsä ja selkärankansa vuoksi rotu on altis saamaan välilevytyrän eli mäyräkoirahalvauksen. Säännöllinen liikunta pitää selkälihakset vahvoina ja koiran hyvässä kunnossa. Portaissa liikkuminen voi myös aiheuttaa välilevytyrän, joten se kannattaakin kantaa rappusissa.

Kun kaikki on valmiina, koiranpentu voi saapua

Koiran hankinnassa tulee huomioida monia asioita. Mikä rotu on sopiva juuri oman perheen tarkoitukseen? Koira tarvitsee aikaa ja sitoutumista. Miten koiran hoito järjestyy yllättävissä tilanteissa? Kun kaikki on pohdittu valmiiksi ja tarvikkeet, kuten kupit, pedit, pannat, hihnat ynnä muut, koira voi saapua perheeseen. Tässä vaiheessa pentujen pikaiset luovutukset ovatkin yhtä toivottavia kuin nettikasinoilta saapuvat nopeat kotiutukset ilman turhia odotteluja.

Koirarotujen määritelmät on laadittu kuvaamaan kunkin rodun ihanneyksilöä. Määritelmissä kuvataan rodun historia, käyttötarkoitus, sille ominaiset ulkonäkö, luonne ja käyttäytyminen. Kansainvälinen koiranjalostusliitto, FCI, on jakanut koirarodut alkuperäisen käyttötarkoituksen ja ulkonäön mukaan 10 ryhmään. Näitä ovat esimerkiksi lammas- ja karjakoirat, terrierit, mäyräkoirat, seisovat lintukoirat ja vinttikoirat. Muun muassa koiranäyttelyissä rodut arvostellaan näiden rotumääritelmien mukaan.

Pitkäkarvainen mäyräkoira on taitava luolakoira

Noutavat koirarodut ovat taitavia metsästyskoiria. Näihin lukeutuvat myös mäyräkoirat, jotka ovat eteviä erityisesti luolametsästyksessä. Mäyräkoiran kouluttaminen aloitetaan supikoiran metsästyksellä, koska se on aloittelijalle helpompi vastus kuin kettu tai mäyrä. Supikoira on mäyräkoiraa heikompi, mikä kasvattaa koiran itseluottamusta. Mäyräkoira mahtuu liikkumaan eläimen kaivamissa luolissa ja vainullaan paikantaa saaliin. Koira joko haukkuen ilmoittaa sijaintinsa tai se joskus itse raahaa saaliin luolasta.

Kun suunnittelee mäyräkoiran hankkimista, tulee tutustua rotuun lähemmin. Kun päätös on tehty, etsitään sopivaa pentuetta ja kasvattajaa. Hyvä kasvattaja tuntee koirarotunsa ja pyrkii teettämään terveitä, hyväluonteisia sekä rotumääritelmän mukaisia pentuja. Hän kertoo avoimesti mahdollisista terveysriskeistä. Sopivia kasvattajia löytyy rotujärjestöjen pentuneuvojilta sekä rodun harrastajilta.

Pitkäkarvainen mäyräkoira kuuluu vuonna 2016 Suomessa rekisteröityjen koirarotujen 100 suosituimman joukkoon. Mäyräkoira on täysikasvuinen 10-kuukautisena, mutta tavoiltaan aikuinen uhmaiän jälkeen reilun vuoden ikäisenä. Mäyräkoira soveltuu parhaiten perheeseen, jossa ollaan aktiivisia liikkujia. Hyvin koulutettu mäyräkoira on elinikäinen luotettava ystävä ja seuralainen, joka näyttää kiintymyksensä. Vaikka mäyräkoira on pienikokoinen, se ei silti ole mikään tyypillinen sylikoira, vaikka tykkääkin hellyyden osoituksista.