Palveluskoirat

post thumb
Rotutietoa
kirjoittanut Mari/ 08 May 2021

Palveluskoirat

Koiria on jo vuosisatojen ajan käytetty apuna erilaisissa palvelustehtävissä, kuten rikollisten jäljittämisessä, kadonneiden etsimisessä, huumetehtävissä tai jopa malmien etsimisessä. Koirat soveltuvat palvelustehtäviin äärimmäisen hyvin niiden luontaisten taipumusten vuoksi. Niillä on esimerkiksi äärimmäisen tarkka hajuaisti ja lisäksi ne suojelevat reviiriään ja omistajaansa kaikilta mahdollisilta vaaroilta. Tästä syystä palveluskoirat työskentelevät niin poliisin, rajavartioiden kuin armeijankin kanssa, mutta aivan yhtä hyvin niitä voidaan käyttää myös kotona esimerkiksi sokean turvana.

Palveluskoirat roduittain

Palveluskoiria on monen eri rotuisia, mutta yleisimmät palveluskoirarodut keskikokoisia, ketteriä, paljon liikkuvia ja voimakkaita. Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi saksanpaimenkoira, dobermann, rottweiler, boxeri, suursnautseri ja belgianpaimenkoira. Aivan kaikki koirarodut eivät kelpaa palveluskoiriksi, mutta soveltuvia rotuja on reilut 60. Jotta tiedetään, soveltuuko koira palveluskoiraksi, tulee sen ensin käydä palveluskoirakokeessa. Kokeessa mitataan koiran luontaista kykyä suoriutua eri tehtävistä.

Palveluskoirakokeet ovat tärkeitä, sillä kaikki saman lajin edustajat eivät omista samanlaisia luontaisia ominaisuuksia kuin toiset. Niihin vaikuttaa suuresti esimerkiksi koiran perimä. Ei voida siis olettaa, että kaikki saksanpaimenkoirat soveltuisivat poliisikoiriksi, sillä jokainen koira on luonteeltaan erilainen, aivan kuten ihmisetkin. Koiria testataan esimerkiksi haku-, viestintä-, etsintä-, suojelu-, opastus-, valjakkohiihto- ja pelastuskokeilla.

Eri palveluskoirarodut tarvitsevat erilaisia aktiviteetteja

Vaikka palveluskoirat tekisivät töitä päivittäin, niillä on myös luontainen tarve eri aktiviteeteille. Esimerkiksi poliisikoirille ei riitä se, että ne saavat päivän aikana osallistua erilaisiin tehtäviin, kuten huumeiden etsimiseen tai varkaiden jäljittämiseen. Niiden on myös saatava juosta ja lenkkeillä vapaasti päivisin, ja jokainen koira tarvitsee seuraa sekä leikkiä. Myös lepo on äärimmäisen tärkeää koiralle kuin koiralle, sillä väsynyt koira ei jaksa hoitaa tehtäviänsä niin kuin pitää.

Jokainen koirarotu kaipaa kuitenkin erilaisia aktiviteetteja. Toiset koirarodut ovat nimittäin luonteeltaan huomattavasti aktiivisempia, uteliaampia ja liikkuvampia kuin toiset. Palveluskoirat tekevät ihmisten puolesta erittäin tärkeitä tehtäviä, joten on myös tärkeää, että ihmiset ottavat koirat huomioon ja antavat niille kaiken, mitä ne tarvitsevat voidakseen hyvin.

Palveluskoira kotona

Kaikki palveluskoirat eivät suinkaan työskentele vain vaarallisten ja jännittävien tehtävien parissa. Monet koirat nimittäin tekevät tärkeää työtä ihmisten kotona. Koira voi toimia sokealle ihmisille silminä ja apuna. Monesti ihmisillä ei riitä aika auttaa sokeaa, vaikka silloin tällöin toisen ihmisen seura ja apu on korvaamatonta. Ihmisten seurassa esimerkiksi ruoanlaitto, pelit ja ristikko sujuvat hyvin, mutta koiran tarjoama seura on luonteeltaan erilaista.

Koirat ovat sokeille ihmisille enemmän kuin pelkät silmät. Niihin muodostuu korvaamaton ystävyyssuhde, joka kantaa läpi koko elämän. Moni koirarotu sopii sokean palveluskoiraksi erittäin hyvin. Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi saksanpaimenkoira, kultainennoutaja ja labradorinnoutaja. Opaskoiran tulee olla luonteeltaan seurallinen ja sitä nämä edellä mainitut rodut ovat ehdottomasti.

Palveluskoirat harrastuksena

Onko sinullakin koira ja haluaisit päästä harrastamaan sen kanssa? Jos koirasi täyttää palveluskoiran vaatimukset, voit osallistua sen kanssa palveluskoiraharrastuksiin. Tärkein askel koiralle on se, että se saavuttaa hyvän kunnon, jotta se jaksaa harrastuksessa. Kaikki koirarodut eivät tähän sopeudu, ja se johtuu täysin siitä, että ne eivät omaa tottelevaista luonnetta tai riittävästi energiaa.

Missä palveluskoiraharrastusta pääsee sitten harrastamaan? Palveluskoirayhdistys on hyvä paikka harrastuksen aloittamiselle. Harrastuksen voi halutessaan aloittaa jo koiran ollessa pentu, mutta tällöin on tärkeää, että koira on saanut tarvittavat rokotuksen ja sen rokotussuoja on riittävä.

Palveluskoiraharrastus on erittäin antoisaa silloin kun haluat päästä aktivoimaan koirasi luontaisia ominaisuuksia ja ehkä jopa kilpailemaan niissä. Koirien ominaisuudet merkitään ylös aina paremmuusjärjestykseen, joten kilpailuvietti saa taatusti tyydytystä harrastuksen parissa. Myös palveluskoirat nauttivat aktiviteeteista, joten sekä koira että omistaja saavat mielekästä puuhaa yhdessä. Koira rakastaa sitä, että se saa olla omistajansa huomion keskipisteenä, joten molemmat voittavat.