Yksi ikävimmistä tilanteista, joita lemmikin omistajan eteen voi tulla, on koirasta luopuminen. Ero voi olla seurausta monesta asiasta, mutta yksi yleisimmistä on koirasta luopuminen pitovaikeuksien takia. Tähän vaihtoehtoon ei koskaan kannata päätyä hetken mielijohteesta, vaan sitä on hyvä harkita huolella. Samalla voi varmistaa vielä kerran, että lemmikin hyväksi ja pitovaikeuksien poistamiseksi on tehty kaikki mahdollinen. Hyvä yleissääntö onkin, että koirasta luopumista pitäisi miettiä yhtä tarkasti kuin koiran hankkimistakin.
Uuteen kotiin harkiten
Syitä, joiden vuoksi koirasta luopuminen on väistämätöntä, ovat esimerkiksi perheessä puhjennut allergia ja koiran käytösongelmat, joihin ei yrityksistä huolimatta ole löytynyt ratkaisua. Jos lemmikistä on päätetty luopua, sille on etsittävä uusi, sopiva omistaja. Esimerkiksi koiralle koti -ohjelma antaa hyvän kuvan siitä, millaista sinnikkyyttä ja perusteellisuutta vaaditaan, kun seuraavaa omistajaa haetaan. Lemmikistä eroaminen on vaikeaa omistajan lisäksi myös koiralle itselleen, joten on tärkeää pyrkiä varmistumaan, ettei samalla tavalla käy seuraavassa perheessä, vaan koira saa asua samassa kodissa vanhuuteensa saakka.
Täysikasvuistakaan koiraa ei pidä ottaa lemmikiksi siitä syystä, että sitä säälii. On mietittävä, onko koira itselle sopiva rodultaan, luonteeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan. Erityisen tärkeää on tehdä itselleen selväksi, kykeneekö auttamaan koiraa niiden käytöshäiriöiden kanssa, joiden vuoksi se on vaihtamassa kotia. Koiran haasteet eivät yleensä lopu kodin vaihtamisen myötä, vaan se tarvitsee tukea myös jatkossa.
Koirasta luopuminen nostattaa monia tunteita
Koirasta luopuminen pitovaikeuksien takia saattaa herättää omistajassa erilaisia tunteita. Olo voi tuntua epäonnistuneelta: koiraa on kenties toivottu pitkään, ja nyt siitä joudutaan luopumaan. Olosuhteet ovat kenties muuttuneet tai koira osoittautui haastavammaksi kuin etukäteen kuviteltiin. Olo saattaa tuntua myös syylliseltä tai epävarmalta: olisiko pitänyt vielä yrittää vähän enemmän? Omaa oloa helpottaa, mikäli voi olla varma siitä, että on tehnyt voitavansa. Silloin on valmis myöntämään itselleen, että lemmikillä on luvassa parempi elämä uuden omistajan kanssa.
Koiran käytösongelmiin on saatavilla apua eläinterapeuteilta ja eläinkouluttajilta. Heidän palveluitaan kannattaa hyödyntää, mikäli kotikonstit eivät tunnu riittävän. Eläinlääkäri puolestaan pystyy varmistamaan, että ei-toivotun käytöksen takana ei ole hoitamaton kipu. Jos ongelmia aletaan selvittää kyllin ajoissa, niitä on myös helpompi ratkaista. Usein käytöksen haasteita ei voi jäljittää vain yhteen syyhyn, vaan ne ovat monen asian yhteisvaikutuksen tuotosta.
Kodinvaihtajakoirien määrä kasvussa
Koirat vaihtavat nykyään kotia useammin kuin koskaan aikaisemmin. Toisaalta koirasta luopuminen voi olla myönteinen asia: käytösongelmat ollaan valmiita myöntämään, niihin haetaan apua ja jos tämä ei riitä, koiralle aletaan etsiä uutta kotia. Mikäli uusi koti valitaan vastuullisesti, kodin vaihtaminen voi parantaa lemmikin elämänlaatua merkittävästi. Toisaalta, mikäli kotia vaihdetaan liian heppoisin perustein, koira saattaa pahimmassa tapauksessa joutua pentutehtailijan käsiin tai muuten tilanteeseen, jossa sen elämänlaatu heikkenee entisestään.
Aikuisesta koirasta voi tulla uskollinen perheenjäsen, kun oikea omistaja ja koira kohtaavat. Tämän varmistamiseksi ostajan ja myyjän voi olla hyvä sopia keskenään esimerkiksi kahden viikon koeaika, jolloin koira ja mahdollinen omistaja voivat tutustua toisiinsa.